Binnenland

Raad voor Cultuur: 'Geef koloniale 'roofkunst' onvoorwaardelijk terug'

NTRNOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Raad voor Cultuur: 'Geef koloniale 'roofkunst' onvoorwaardelijk terug'

Nederland moet al het koloniaal erfgoed teruggeven aan de herkomstlanden, als redelijk zeker kan worden aangetoond dat die landen de stukken onvrijwillig zijn kwijtgeraakt. Dat advies geeft de Raad voor Cultuur vandaag aan minister Van Engelshoven.

Volgens de voorzitter van de commissie die de bevinding presenteerde, Lilian Gonçalves- Ho Kang You, is het nog moeilijk te zeggen om hoeveel stukken het precies gaat. "Er is nog geen database waarin alles is bijgehouden", zegt zij in Nieuws en Co.

Om de teruggave in goede banen te leiden, moet de minister de vertegenwoordiger van de staat worden die bepaald wat wel en niet teruggegeven wordt. "En er moet een expertisecentrum worden opgezet, dat de herkomst van cultuurgoederen onderzoekt en een database opzet."

Worsteling

Voor veel musea is het een worsteling wat te doen met dit deel van hun collectie, maar de Raad is er duidelijk over: "Historisch onrecht dat in het koloniale verleden heeft plaatsgevonden, kan niet ongedaan worden gemaakt. Maar wel kan aan het herstel van onrecht een bijdrage worden geleverd door bij de omgang met koloniale objecten verantwoordelijkheid voor dat verleden te nemen."

Het gaat om kunststukken die zijn veroverd tijdens koloniale oorlogen of toen Nederland Indonesië en Suriname in handen had. Specifiek om de periode tussen het begin van de 17de eeuw, toen de eerste schepen vanuit Nederland naar Azië vertrokken en 1975, het jaar dat Suriname een onafhankelijke republiek werd. Omdat die kunststukken vaak niet eerlijk verkregen zijn, is het nodig om in gesprek te gaan met de landen over het teruggeven van de kunstwerken, vindt de Raad.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie