Binnenland
AVROTROS

16.000 aanmeldingen om Oekraïeners op te vangen: 'Besef wat de consequenties zijn als je iemand in huis haalt'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 16.000 aanmeldingen om Oekraïeners op te vangen: 'Besef wat de consequenties zijn als je iemand in huis haalt'

Meer dan 16.000 gastgezinnen hebben zich aangemeld bij TakeCareBnb. Het initiatief, dat gevluchte mensen uit Oekraïne en Nederlanders met een vrije kamer aan elkaar koppelt, groeit nog dagelijks. "Vorig jaar waren het er 'maar' 200 voor Afghanistan", zegt directeur Robert Zaal in Humberto.

"We zijn woensdag begonnen met bellen. De gastgezinnen komen in een digitaal systeem, we weten dan al van alles van ze. Dan gaan we met ze praten om veel te vertellen over wat het betekent om iemand in huis te nemen", legt Zaal uit.

"En we stellen een aantal vragen. Bijvoorbeeld: 'Hebt u echt een kamer beschikbaar, en niet een plekje op de bank?', 'Voor hoelang hebt u ruimte beschikbaar?', en heel belangrijk: 'Bent u bereid om een Verklaring Omtrent Gedrag aan te vragen?'. Als alles goed gaat, komen die gezinnen in het digitale bakje 'geschikt'."

Meer dan 16.000 aanmeldingen bij vluchtelingenopvang-platform TakeCareBnb

Tientallen procenten

Toch zullen er nog duizenden mogelijke opvangadressen afvallen. "De eerste cijfers wijzen uit dat ongeveer driekwart overblijft. Dat vinden we heel fijn. Dat zijn nog steeds heel veel mensen. En het loopt nog steeds op", zegt Zaal verheugd.

Maar Zaal waarschuwt deze dagen met een vaste zin: 'Heb een warm hart, maar een koel hoofd.' Hij legt uit: "Doe het vooral, maar denk ook goed na over de consequenties. Voor jezelf, maar ook voor de gasten die je ontvangt."

Anders dan Afghanistan

De situatie nu, waarbij grote aantallen mensen naar Nederland komen uit een Europees land, is anders dan vorig jaar tijdens de Afghanistan-crisis. "Er waren 200 gezinnen die zich specifiek aanmeldden voor mensen uit Afghanistan. Waarin dat verschil zit, weten we niet, dat vragen we niet. We vragen wel of mensen specifiek mensen uit Oekraïne willen. Je kunt er allerlei theorieën op los laten, maar ik ben blij met iedereen die zich aanmeldt", aldus Zaal.

TakeCareBnb roept ondertussen mensen nog steeds op om zich aan te melden. Want: "We weten niet hoe lang dit duurt. Wij willen dat potentiële gastgezinnen groepjes maken, doe het met je vrienden en familie. Zodat als je over twee weken denkt dat je er klaar mee bent, wat heel menselijk is, dat je dan kunt zeggen: over twee weken kun je bijvoorbeeld naar mijn zus. We moeten op zoek naar duurzame oplossingen."

Humberto

Elke vrijdag luister je tussen 14.00 en 16.00 uur naar Humberto Tan op NPO Radio 1. Met zijn programma Humberto luidt hij het weekend in en gaat hij op zoek naar de diepere lagen bij het nieuws. Natuurlijk is er ook aandacht voor muziek, sport en cultuur.

Ster advertentie
Ster advertentie