Podcast

Podcast De Dag: Oekraïense vluchtelingen in huis, een dagboek

foto: epafoto: epa
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: Oekraïense vluchtelingen in huis, een dagboek

Gerard Elshof en Josja Gunnink hebben sinds dinsdag een Oekraïense moeder en haar twee dochters in huis. Ze hielden in de aanloop naar hun komst en de eerste dagen een audiodagboek bij en vertellen wat er komt kijken bij het opvangen van mensen in nood.

#1054 - Oekraïense vluchtelingen in huis, een dagboek - De Dag

Duizenden Nederlanders denken erover om Oekraïense vluchtelingen in huis te nemen. Gerard Elshof en Josja Gunnink uit Zwolle hebben inmiddels daad bij de gedachte gevoegd en hebben er sinds deze week drie huisgenoten uit Oekraïne bij. Voor De Dag hielden ze een audio-dagboek bij en in de podcast vertellen ze over de achtbaan waarin ze terecht zijn gekomen.

'Veel tijd om na te denken was er niet,' zegt Josja, 'het ging allemaal ontzettend snel.' In een paar dagen tijd regelde ze met hulp van de buurt dat er allerlei spullen voor het gezin kwamen en werd er ook een bankrekening voor ze geopend waar gedoneerd geld op staat.

Dinsdag was het zo ver: toen arriveerden een Oekraïense moeder met haar twee dochters in Zwolle. 'Je zag wel de ontreddering in de ogen en ook het verdriet,' vertelt Gerard Elshof. 'Je laat ze dan maar even bijkomen.'

Reageren? Mail dedag@radio1.nl

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie