Binnenland
BNNVARA

Bas Eickhout: 'Zonder hervorming landbouwbeleid houden we problemen met biodiversiteit'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bas Eickhout: 'Zonder hervorming landbouwbeleid houden we problemen met biodiversiteit'

Bij het Europees Parlement is behoefte aan meer natuur. In de doelstellingen die 10 jaar geleden zijn opgesteld, stond dat in 2020 het verlies aan biodiversiteit gestopt moest worden. Nu het eenmaal zover is, is de conclusie "pijnlijk", zegt GroenLinks politicus Bas Eickhout. "Dat betekent dat er opnieuw naar de doelstellingen gekeken moet worden", zegt het lid van het Europees Parlement in Vroege Vogels.

Uitbreiding beschermde natuurgebieden

Eickhout: "Het verlies aan biodiversiteit gaat gewoon door." Dat betekent dat er dit jaar opnieuw naar de biodiversiteitscategorie moet worden gekeken. "Iedereen weet dat er iets moet veranderen, anders zien we het verlies aan biodiversiteit doorgaan."

Voorstel zonder wetgeving

Nu het Europees Parlement dit besluit heeft genomen, gaat de Europese Commissie zich daarover buigen. In de Green Deal heeft de Commissie zich al uitgesproken over biodiversiteit: ze hebben aangekondigd dat ze meer willen met biodiversiteit. Eickhout: "In februari zal de strategie vanuit de commissie worden gepresenteerd. Wij verwachten een ambitieus voorstel maar dat zal waarschijnlijk zonder wetgeving zijn."

Eickhout: "Wat er nog bovenop komt is dat eind dit jaar, in oktober, in China een grote biodiversiteit-top komt. Daar gaan alle landen ter wereld kijken - net zoals dat we voor klimaat een Parijs-akkoord hebben - of we ook zoiets nodig hebben voor biodiversiteit."

Quote

2020 wordt het jaar dat we biodiversiteit hopelijk ook op de politieke agenda krijgen

Bas Eickhout

Europees Landbouwbeleid

"We kunnen het hebben over biodiversiteit, over meer natuurbescherming, maar het gaat ook over de druk op natuurgebieden van buitenaf", zegt Eickhout. "En dan hebben we het over één sector waarbij Europees beleid heel belangrijk is: de landbouwsector."

"Zolang wij niet een serieuzer voorstel zien voor hervorming van het Europese landbouwbeleid, blijven we natuurlijk problemen houden met biodiversiteit", legt Eickhout uit. "Dat kunnen we niet opboksen met meer beschermde natuurgebieden."

Quote

Het landbouwbeleid is de zwakke plek in de Green Deal

Bas Eickhout

Zwakke plek Green Deal

En precies dat landbouwbeleid is de zwakke plek in de Green Deal zegt Eickhout: "We hebben gezien dat de commissie echt serieus werk wil maken van de Green Deal, ik verwacht ook meer ambitie op allerlei thema's, maar juist rondom het bestaande landbouwbeleid zien we nog vrij weinig concreets. Willen we die Green Deal echt serieus doen laten slagen, dan zou er ook echt een serieuze poging moeten komen om dat landbouwbeleid anders te krijgen."

Eickhout: "Wat we moeten gaan zien gebeuren is dat de bescherming van natuur juist een onderdeel van het landbouwbeleid moet worden en dat we moeten ophouden dat die twee tegenover elkaar gezet worden. 2020 wordt het jaar dat we biodiversiteit hopelijk ook op de politieke agenda krijgen en het Europees Parlement heeft breed aangegeven dat Europa daarin ambitieuzer moet zijn dan we tot nu toe zijn geweest."

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie