Binnenland
EO

'In Amsterdam voltrekt zich een stille ramp'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'In Amsterdam voltrekt zich een stille ramp'

Volgens sociaal advocaat Don Ceder zijn duizenden ongedocumenteerde Amsterdamse gezinnen in de problemen gekomen sinds het begin van de coronacrisis. Ceder zegt hierover in Dit Is De Dag: "Een stille ramp voltrekt zich in Amsterdam-Zuidoost. Mijn telefoon staat roodgloeiend. Elke dag vragen tientallen gezinnen om juridische hulp omdat ze uit hun huis gezet dreigen te worden".

Volgens Ceder leven deze mensen in een "tweederangsburger-maatschappij", waarbij zwart werk en onderhandse contracten aan de orde van de dag zijn. "Veel van deze mensen kennen hun rechten niet", aldus de sociaal advocaat.

Overheidsloket

Ceder: "Deze crisis vergroot de kloven in de samenleving. Ik zie dat ongedocumenteerde gezinnen niet de steun krijgen die ze nodig hebben. Het zijn mensen die hier soms al tientallen jaren leven. Het zijn mensen, waarvan de kinderen in Amsterdam geboren en getogen zijn. Deze groep komt niet in aanmerking voor overheidssteun, maar ze moeten wel de huur en vaste lasten betalen".

De advocaat roept op tot het instellen van een overheidsloket voor deze groep: "Als we nu niet ingrijpen worden de problemen over een paar maanden onoverzichtelijk groot."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie