Binnenland
NTRPowNed

Berucht dierenverhuurbedrijf gaat ongestoord verder met illegale verhuur

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Berucht dierenverhuurbedrijf gaat ongestoord verder met illegale verhuur

Een dierenverhuurbedrijf in Appeltern is al jaren in opspraak. Drie jaar geleden heeft de rechter besloten dat het bedrijf geen kamelen, varkens of een van de andere dieren mag verhuren. Toch gaat de business ongestoord door. "Iedere dag dat dit bedrijf doorgaat, is er een te veel. Het is onbegrijpelijk", zegt Karen Soeters van stichting House of Animals in 5 Dagen.

De gemeente kan niet ingrijpen

Het dossier is al zesentwintig jaar bekend bij de gemeente West Maas en Waal, maar zelfs nu het bedrijf op last van de rechter moet stoppen kan de gemeente niet ingrijpen. “Het is moeilijk om te bewijzen dat het bedrijf daadwerkelijk dieren verhuurt”, verklaart wethouder Ans Mol.

Oprichter van House of Animals, Karen Soeters, schiet te hulp. De stichting heeft een dossier van het dierenverhuurbedrijf opgebouwd waarin ze met facturen en beeldmateriaal laten zien waar het bedrijf werkzaam is geweest, nadat het door de rechter is stilgelegd. Daarbij heeft House of Animals een tevergeefs handhavingsverzoek gedaan. "Iedere dag dat dit bedrijf doorgaat, is er een te veel. Het is onbegrijpelijk,’ zegt Karen Soeters.

Het dierenverhuurbedrijf heeft bestaansdrang. Via de voorpagina van de Gelderlander komt verslaggever Rens Turk erachter dat het bedrijf haar verhuur wil legaliseren.

De klant is koning

Op straat zijn de mensen overwegend kritisch: een dier huren is niet meer van deze tijd. Toch moeten er klanten zijn, als het verhuurbedrijf nog steeds bestaat. Rens Turk gaat langs op een braderie in Velp waar de organisator Jan Huurman niets vermoedend een mobiele kinderboerderij wilde huren.

Hij besluit anders nadat hij kritiek kreeg via de Facebookpagina en van de dierenbescherming. "Dat was schrikken. Ik wil niet controversieel zijn en ik wil geen negatieve bijsmaak bij mijn evenement." Huurman belde het dierenverhuurbedrijf af en koos voor een opblaasbaar alternatief.

De eigenaar van het bedrijf wil verslaggever Rens Turk niet te woord staan. Maar toen de redactie belde om twee kamelen te huren voor een buurtfeest bleek: zodra de klant akkoord gaat met de offerte, komt het bedrijf de dieren gewoon brengen - wat de rechter ook heeft bepaald.

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie