Binnenland
NOSNTR

Rutte: emotie vasthouden om racisme te bestrijden

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rutte: emotie vasthouden om racisme te bestrijden

Premier Rutte vindt dat hij vanmiddag een "bijzonder en inspirerend" gesprek heeft gehad over racisme in Nederland. Hij had naar aanleiding van de recente Black Lives Matter-demonstraties op het Catshuis mensen uitgenodigd die zich de afgelopen tijd hebben uitgesproken tegen racisme.

Volgens Rutte is heel Nederland geraakt door de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd en worden in Nederland racisme en discriminatie heel breed afgewezen. Hij wil de gesprekken voortzetten om als samenleving "dit gif te bestrijden" en "de emotie vast te houden die we nu allemaal voelen."

De premier had vandaag individuele gasten uitgenodigd. Een van die gasten was Gideon Everduim, rapper en Denk-politicus. "Het was een informeel, maar inhoudelijk gesprek waarin we het over de definities hebben gehad van racisme. Over institutioneel racisme en waar het allemaal schuurde. We waren het allemaal over één ding eens: dat we nu op een kantelpunt terecht zijn gekomen en dat we integraal moeten kijken hoe we dit gaan vormgeven", zei Everduim in Nieuws en Co.

Liever luisteren?

Leiderschap van de premier

Het gesprek veroorzaakte ook ophef door zijn beslissing om enkel individuele gasten uit te nodigen. Later pas wil hij ook praten met organisaties als Black Lives Matter en Kick Out Zwarte Piet. Vanuit die kringen kwam kritiek, dat ze niet al vandaag op het Catshuis mochten komen.

Op de vraag of de premier ze niet had moeten vertellen dat hij toch ook met hen wil praten, antwoordde Rutte dat hij dat "misschien wel" had moeten doen. Ook Gideon Everduim zei dat die organisaties een uitnodiging voor vandaag hadden moeten krijgen. Hij zei verder dat hij Rutte om leiderschap heeft gevraagd. Volgens hem ging het gesprek alle kanten op en kwam het "zeker binnen", maar gaat het nu over de lange termijn. Volgens Everduim zit "institutioneel racisme in het systeem" en hij verwees daarbij onder meer naar het onderwijs en de gezondheidszorg.

Premier Rutte zei dat hij vandaag heftige verhalen heeft gehoord over de persoonlijke ervaringen met racisme van zijn gespreksgenoten. Hij voegde eraan toe dat er al allerlei wetten en actieprogramma's zijn, maar dat die kennelijk niet voldoen. "We stikken in het beleid, wetgeving en rapporten. Als iemand iets bedenkt om een nieuwe wet te bedenken, ben ik de eerste om het te doen, maar ik denk dat er meer nodig is."

Een mooi land, maar racisme komt voor

Rutte vindt dat we nu niet naar 'back to normal' moeten gaan, maar een grote stap moeten zetten om een mooier land te maken. Op de vraag of hij Nederland een racistisch land vindt, antwoordde de premier dat Nederland een mooi land is, maar dat er racisme voorkomt.

Voor de ontmoeting op het Catshuis was zo'n anderhalf uur uitgetrokken, maar uiteindelijk duurde het gesprek ongeveer drie uur.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie