Binnenland
BNNVARA

Eerste plant-based koksopleiding is erg populair

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Eerste plant-based koksopleiding is erg populair

De eerste plant-based koksopleiding van Nederland is te volgen op het ROC Amsterdam. De school probeert daarmee te voorzien in een steeds grotere behoefte naar plantaardige restaurants. Vroege Vogels nam een kijkje bij een praktijkles.

Dat veganistisch eten in opkomst is, valt niet te ontkennen volgens Theo van Rensch, mede-initiatiefnemer van de opleiding. Plant-based restaurants schieten als paddenstoelen uit de grond. Een goed voorbeeld is het veganistische restaurant de Nieuwe Winkel in Nijmegen, dat sinds mei twee Michelin sterren heeft. Het toch vrij conservatieve Michelin deelt tegenwoordig zelfs groene Michelinsterren uit aan restaurants die zich inzetten voor duurzaamheid. "Het feit dat zij hierin mee zijn gegaan wil echt wel wat zeggen", vindt docent Gerard Koopmanschap.

Niet alleen meeliften met trend

Maar voor Van Rensch is deze opleiding meer dan alleen meeliften op een trend. "We moeten gewoon minder dierlijk eiwit gaan consumeren." Vanuit collega's kreeg Van Rensch een hoop weerstand. Zijn antwoord: Deze opleiding is voor jonge mensen en niet voor jullie." De nieuwe generaties zullen volgens Van Rensch het verschil gaan maken.

Niet alleen veganistisch

Dat de opleiding plant-based is, wil niet zeggen dat er alleen veganistisch wordt gekookt. Helaas zijn er nog niet voldoende plantaardige restaurants om alle leerlingen een stageplek te kunnen bieden. Daarnaast willen ze dat hun leerlingen ook uit de voeten kunnen in reguliere restaurants. De opleiding is populair. Van Rensch had rekening gehouden met een klein klasje, maar inmiddels wordt er aan 36 leerlingen de fijne kneepjes van het plant-based koken geleerd.

De studenten leren hoe ze op hoog niveau volledig veganistisch kunnen koken, maar ook de basistechnieken waarin wel nog af en toe dierlijke eiwitten worden gebruikt komen aan bod. Leerlingen die dat niet willen, mogen dan alsnog plantaardige alternatieven gebruiken. In de toekomst willen ze wel volledig veganistisch worden.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie