Binnenland
BNNVARA

Grensoverschrijdend gedrag in de Nederlandse turnwereld: wat gaat er mis?

foto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Grensoverschrijdend gedrag in de Nederlandse turnwereld: wat gaat er mis?

Het instituut Sportrechtspraak doet vandaag uitspraak in de zaak rond turncoach Vincent Wevers. Wevers is een van de vele coaches die sinds twee jaar worden beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag. In Vroeg! schoof sportjournalist Marco Knippen aan, die voor zijn verhalen over de turnwereld de Tegel won, de belangrijkste journalistieke prijs van Nederland. Knippen sprak onder andere met turncoach Gerrit Beltman. Doordat hij toegaf dat hij over de grens was gegaan, kwamen ook anderen over de streep.


De harde aanpak

De Nederlandse harde aanpak werd afgeleid van de Roemeense aanpak zegt Knippen. Roemenië boekte enorme successen, dus turncoaches probeerden te leren van hun aanpak. Die was zeker hard, maar buiten de trainingshal was er nog wel ruimte voor ‘een eigen leven’. Dat was in Nederland zelden het geval. Pupillen woonden vaak ook in bij hun coach of bij gastgezinnen vanwege de lange afstand tussen de sporthal en thuis.

Rol van ouders

Ook bespreekt Knippen de rol van ouders in dit verhaal. Er waren wel degelijk ouders die meegingen in de ‘blinde ambitie voor goud’. Omdat kinderen soms slechts gedeeltelijk thuis woonden kregen ouders ook lang niet alles mee. Maar, je zag ook ouders die wel degelijk aan de bel trokken, maar die werden door de sportbonden niet gehoord. Uiteindelijk besloten zij niet om hun kind van het turnen te halen omdat ze wel degelijk ook plezier zagen.

Druk vanuit de maatschappij

Volgens Knippen zijn plegers altijd hoofdverantwoordelijk en is er geen enkele omstandigheid die je als verzachtend kan zien voor grensoverschrijdend gedrag. Maar, ook heeft de maatschappij een verantwoordelijkheid. Daarover zegt Knippens: "Misschien moeten wij als publiek de vraag stellen: liggen de eisen die wij stellen als kijkers ook niet te hoog?" De prestatiedruk die op de sport wordt gelegd kan ook tot excessen hebben geleid.


Benieuwd naar het hele gesprek met sportjournalist Marco Knippen? Luister het terug in de podcast van Vroeg!

2-5 Dit is er mis in de Nederlandse turnwereld - Vroeg!

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie