Binnenland
WNL

Wat gebeurt er met de handel achter een bepaalde drug als die gelegaliseerd wordt?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat gebeurt er met de handel achter een bepaalde drug als die gelegaliseerd wordt?

Drugscriminelen verdienen miljoenen euro's aan de verkoop en handel van drugs. De keerzijde is dat het illegaal is en dat er behoorlijk veel geweld bij komt kijken. Maar wat gebeurt er met de handel achter een bepaalde drug als die gelegaliseerd wordt? Dat vraagt luisteraar Maria aan Het Misdaadbureau.

Video niet beschikbaar

Drugs legaliseren gaat niet werken, zegt Pieter Tops, lid van de Raad van Toezicht van Reclassering Nederland. "Als je dit alleen in Nederland doet is echt een illusie dat het leidt tot vermindering of verdwijning van de drugscriminaliteit."

Centrum van internationale drugswereld

"Dat heeft twee belangrijke redenen", gaat Tops verder. "Als wij dat alleen in Nederland doen, wordt Nederland nog meer het centrum van de internationale drugswereld dan nu het geval is. Omdat Nederland dan een aantrekkelijk land wordt voor mensen in andere landen om naartoe te komen."

Daarnaast is het volgens Tops een utopie om te denken dat als drugs gelegaliseerd worden, de criminelen ook het bijltje erbij neerleggen. "Er zijn altijd mogelijkheden om het gelegaliseerde systeem te ontduiken", gaat hij verder. Bijvoorbeeld door goedkoper te produceren of door meer producten met andere werkzame stoffen te produceren. "Daar zal het gelegaliseerde systeem nog een hele zware taak aan hebben om daar tegenop te kunnen."

"Mijn stelling is dat het niet zozeer is dat legalisering leidt tot vermindering van criminaliteit. Maar dat vermindering van de drugscriminaliteit een voorwaarde is om ├╝berhaupt een gelegaliseerd systeem te kunnen organiseren in Nederland."

Het Misdaadbureau

Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.

Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.

Ster advertentie
Ster advertentie