Binnenland
NOS

Gerdi Verbeet: De Dodenherdenking op de Dam gaat door, zonder publiek

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gerdi Verbeet: De Dodenherdenking op de Dam gaat door, zonder publiek

De Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam gaat wél door, maar zonder publiek. Dat zegt voorzitter Gerdi Verbeet van Nationaal Comité 4 en 5 mei in NOS Met het Oog op Morgen.

De precieze invulling van de herdenking op de Dam is nog niet bekend, maar het staat vast dat koning Willem-Alexander een toespraak geeft. Het comité zoekt nog naar manieren om de rest van Nederland bij Dodenherdenking en Bevrijdingsdag te betrekken. De veertien Bevrijdingsfestivals gaan in elk geval niet door.

"We hopen dat mensen ook zelf gaan kijken wat ze in hun straat kunnen doen", zegt Verbeet. "Mensen moeten nadenken over een manier om hun betrokkenheid en verbondenheid te tonen, maar op een manier die past bij de uitzonderlijke omstandigheden waarin we verkeren."

De herdenking van 2019 op een volle Dam in Amsterdam (foto: ANP)

Geen Maand van de vrijheid

Ook andere activiteiten die in het kader van de viering van 75 jaar vrijheid waren gepland, gaan niet door. Vorige week werd al besloten dat De Maand van de Vrijheid niet zou doorgaan. Er zouden bussen door alle provincies gaan rijden, met allerlei activiteiten.

Verbeet benadrukt dat mensen hier al jaren naartoe hebben gewerkt, vaak als vrijwilliger. Ze benadrukt daarbij dat ze alle begrip heeft voor de maatregelen en de gevolgen die deze hebben.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

We willen mogelijk maken dat de hele Nederlandse samenleving ondanks de buitengewoon moeilijke omstandigheden op een waardige manier en in onderlinge verbondenheid kan herdenken en stil kan staan bij het einde van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden", zegt Verbeet in een verklaring.

''We vragen speciale aandacht voor de veteranen en al die mensen die de verschrikkingen van deze oorlog zelf hebben meegemaakt en nu extra kwetsbaar zijn voor het coronavirus."

Ster advertentie
Ster advertentie