Binnenland
WNL

Commandant der Strijdkrachten: ‘Nederland wordt elke dag digitaal aangevallen’

foto: WNLfoto: WNL
  1. Nieuwschevron right
  2. Commandant der Strijdkrachten: ‘Nederland wordt elke dag digitaal aangevallen’

Nederland wordt elke dag digitaal aangevallen, zegt Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer in WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1. "Niet alleen defensie of de overheid, maar ook universiteiten, ziekenhuizen, kennisinstellingen en bedrijven."

Commandant der Strijdkrachten: ‘Nederland wordt elke dag digitaal aangevallen’

Een deel van de daders van die aanvallen is bekend via de openbare jaarverslagen van de AIVD en de MIVD, zegt Bauer. "Het gaat om Rusland en China." Volgens Bauer gaat dat een stuk verder dan bedreigingen. "Die aanvallen via cyber vinden nu echt plaats."

'Russen zoeken naar zwakke plekken'

Volgens Bauer verschillen de aanvallen van Rusland en China van elkaar. "Bij de Russen gaat het om een positie krijgen, zodat ze kunnen ontdekken wat onze zwakke plekken zijn, bijvoorbeeld in onze waterhuishouding, onze elektriciteitsnetwerken, ons bankenstelsel en de overheid zelf. Bij de Chinezen gaat het meer om het stelen van intellectueel eigendom." De Chinezen richten hun aanval dus meer op de kennisindustrie, zegt Bauer.

Toch gaat het niet alleen maar om dreigingen op het gebied van cyber, zegt Bauer. "Zowel de Russen als de Chinezen zijn ook bezig op het gebied van conventionele en nucleaire wapens zich te moderniseren en hun strijdkrachten uit te breiden."

Nucleaire dreiging

De nucleaire dreiging is binnen de NAVO nog steeds een belangrijk onderdeel van de dreiging. "In die zin is daar niks veranderd." Bauer is voor een "nucleair-vrije wereld", maar volgens hem zijn we daar nog ver vanaf. "Tot het moment dat we met z'n allen overtuigd zijn dat dat goed geregeld is, is de afspraak binnen de NAVO dat we zorgen dat ook die dreiging gepareerd kan worden."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie