Naar homepage
Binnenland

Introductietijd voor studenten anno 2020: 'We maken er het beste van'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Introductietijd voor studenten anno 2020: 'We maken er het beste van'

Grote groepen enthousiaste eerstejaars die achter mentorpapa’s en -mama’s aanlopen in de stad om kennis te maken met de beste plekken om een biertje te drinken. Tussendoor de campus op om zo voor te bereiden op het studiejaar. Normaal ziet een introductieperiode er zo uit voor aankomend studenten. Maar dit jaar moet het net even anders. In NOS Met het Oog op Morgen spreken we met een gezelligheidsvereniging uit Amsterdam en de organisatie van de introweek van Utrecht.

"De aankondiging van het kabinet dat wij als gezelligheidsvereniging niet actief mogen zijn tijdens de introductie kwam onverwacht," zegt Alexandra Versteegh, voorzitter van NoNoMes – een gezelligheidsvereniging uit Amsterdam. "We waren al maanden in gesprek, ook met de onderwijsinstellingen. En nu werd alles zonder overleg afgezegd. Dat was ontzettend zuur."

Daarom zoekt de vereniging nu naar alternatieven. "Maar voor onze vereniging heb je echt een introductietijd nodig. Je krijgt online niet dezelfde band." Nu ze niet welkom zijn bij de onderwijsinstellingen kijken ze daarom of ze een ludieke actie kunnen uithalen. "Zodat we online kunnen opvallen."

'Het is niet in duigen gevallen'

Waar Versteegh iets pessimistisch is over de komende tijd, klinkt Jean-Paul Matser, bestuurslid bij de Utrechtste Introductie Tijd (UIT), opgewekt. “Het is zuur dat de fysieke zaken niet door kunnen gaan. Maar er kan ook heel veel wel. Alleen dan digitaal.”

Hij wijst bijvoorbeeld op de livestreams, waarbij onder andere een digitale wandeling door de stad kan worden gevolgd. "Ook al is het 30 graden, mensen gaan toch achter hun laptop zitten om de sfeer even te proeven." Daarnaast mogen de sportverenigingen in kleine groepen en met de hygiënemaatregelen wel fysieke activiteiten organiseren.

Daar wringt het dan ook voor Versteegh. "Het is begrijpelijk dat het in kleine groepen moet, met afstand en zonder alcohol. Maar als dat kan gelden voor sport- en studieverenigingen, waarom zouden wij dat dan niet mogen doen?"

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie