Binnenland

'Verkeersveiligheid moet nationale prioriteit worden'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Verkeersveiligheid moet nationale prioriteit worden'

[NOS] Verkeersveiligheid moet een nationale prioriteit worden. Dat vinden 32 organisaties, waaronder Veilig Verkeer Nederland, het Verbond van Verzekeraars en de ANWB.

"We vinden dat het verbeteren van de verkeersveiligheid nationale prioriteit moet zijn. Het moet echt meegenomen worden als onderdeel van het regeerakkoord, omdat we denken dat alle Nederlanders dit verwachten van de politiek", zegt ANWB-directeur Frits van Bruggen.

'Het aantal verkeersdoden stijgt behoorlijk, net als het aantal zwaargewonden'

Nederland doet het wereldwijd goed qua verkeersveiligheid, maar het gaat nadrukkelijk achteruit, zegt Van Bruggen. "Het aantal doden bij verkeersongelukken stijgt behoorlijk. In 2014 waren er 570 doden en in 2015 waren het er 621. Ook het aantal zwaargewonden stijgt met zo'n duizend per jaar. We zitten nu al op 21.000 zwaargewonden per jaar."

Zoals het nu gaat, zakt Nederland uit de top-10 van landen waar de verkeersveiligheid het hoogst is, waarschuwt Van Bruggen. "Ik denk dat geen Nederlander dat wil."

Maatregelen

Daarom biedt de ANWB samen met de andere organisaties het manifest aan. Een aantal van de maatregelen die zij voorstellen richt zich vooral op de infrastructuur, veilige voertuigen en verantwoord gedrag.

Ook het Openbaar Ministerie ondertekende het manifest. Dat is belangrijk, zegt Van Bruggen, omdat het op korte termijn verbeteren van de handhaving door de politie een van de maatregelen is. "In 2007 werden bijna 1,5 miljoen aanhoudingen gedaan door de politie. In 2016 waren dat er zo'n 360.000. De verwachting is dat het op korte termijn zal verbeteren."

Ster advertentie
Ster advertentie