Binnenland

Massa-ontslagen in Turkije op vooravond coup-herdenking

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Massa-ontslagen in Turkije op vooravond coup-herdenking

[NOS] De Turkse regering heeft opnieuw duizenden mensen ontslagen bij de politie, op ministeries, hogescholen en universiteiten. Dat werd gisteren bekend op de vooravond van de mislukte staatsgreep. En dat is vandaag precies een jaar geleden.

Sinds die couppoging werden al 150 duizend Turken ontslagen. NOS correspondent Lucas Waagmeester vertelt dat het bijna niet meer opmerkelijk is te noemen. ''Het gaat continue door, weer 2300 politiemensen die zijn ontslagen. En meer dan 300 academici die hun baan verliezen. Verder een hele reeks aan ambtenaren en imams die worden ontslagen. En zelfs muezzins, de mensen die vanuit de moskee een oproep doen tot gebed.''

De impact voor al deze mensen die ontslagen worden, is dat ze hun titels en inkomen verliezen. In veel gevallen mogen ze ook niet meer reizen. Een bijgevolg is dat veel bedrijven deze mensen niet meer durven aan te nemen.

Vandaag vindt de herdenking plaats van de mislukte poging tot de staatsgreep. Waagmeester: ''Dinsdag is men in Turkije al begonnen met de herdenking. En vandaag concentreren die herdenkingen op plekken waar het vorig jaar allemaal gebeurde, bijvoorbeeld op de grote brug van Bosporus. Daar kwamen vorig jaar de coupsoldaten en de toegestroomde menigte tegen over elkaar te staan.''

Naar de pleinen

Overal in het land zijn er herdenkingen. Moskee├źn hebben teksten opgestuurd gekregen die ze om het uur vanaf de minaret gaan voordragen. Net als vorig jaar roepen imams het volk de straat op. Mensen die in overheidsdiensten werken zijn zelfs verplicht om naar de pleinen te gaan.

Lucas Waagmeester zocht in Istanbul Metin Dogan op, die zich vorig jaar net zoals vele anderen verzette tegen de coup. Samen met een grote menigte ging hij naar de pleinen toe om de coupsoldaten te weren.

Een reportage van Lucas Waagmeester met Metin Dogan

Ster advertentie
Ster advertentie