Binnenland
NOS

Artsen maken zich zorgen over kinderen in asielopvang: 'We zijn kinderen kwijt'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Artsen maken zich zorgen over kinderen in asielopvang: 'We zijn kinderen kwijt'

'Premier Rutte moet zélf de regie nemen in de asielopvangcrisis.' Kinderartsen in het hele land roepen de premier daartoe op in een brandbrief. Ze maken zich grote zorgen over het lot van de kinderen in de opvang.

Artsen maken zich zorgen over kinderen in de asielopvang

“Op het moment gaat er zoveel mis. We zijn kinderen kwijt. Dat zijn kinderen die zorg nodig hebben”, vertelt kinderarts Albertine Baauw in NOS Met het Oog op Morgen. “We weten niet waar ze zich bevinden en waar we ze vinden. Samen met een aantal hulporganisaties hebben we aan de bel getrokken. Dit was de laatste de laatste druppel.”

Kwijt

“Kinderen komen bij een kinderarts voor medische zorg. Een kinderarts start een behandeling, start diagnostiek en op het moment dat er iets gedaan moet worden, komt een kind niet opdagen op een spreekuur, op een behandeling. Als zo’n kind zich bevindt in een noodopvanglocatie worden wij als kinderartsen toch ongerust. Wat gebeurt er met zo’n kind? Waarom komt het niet opdagen?”

“Ik spreek uit eigen praktijk. Het blijkt ook dat heel veel van die kinderen steeds van locatie naar locatie verplaatst worden en wij vinden het onze verantwoordelijkheid als kinderartsen. Niet alleen voor de medische zorg, maar voor de algemene welzijn voor het kind is het schadelijk. Er is een gebrek aan veiligheid, school. Er is geen continuïteit. Met name voor kwetsbare kinderen, zoals zieke kinderen of kinderen met een complexe zorgbehoefte, zien we dat wanneer die van plek naar plek verplaatst worden hun gezondheid in het geding komt.”

Medisch dossier

Hebben andere kinderartsen dan geen inzage in het medisch dossier van het kind? “Dat loopt heel erg achter. Al bij binnenkomst is er niet genoeg capaciteit om die intake goed te doen. Die dossiers communiceren niet met elkaar, dus we kunnen ook niet een landelijk dossier aanboren waarin we dus zo’n kind kunnen volgen. Het gaat op een aantal fronten volledig mis.”

Gezondheid risico’s

“We weten dat de gezondheid van kinderen die net geboren zijn of kinderen die nog geboren moeten worden zo’n zeven keer slechter is dan Nederlandse kinderen”, vertelt Baauw. “Vorige week was er een meisje van veertien jaar met een erfelijke aandoening. Daarbij kunnen haar luchtwegen opzwellen door een trigger, gelukkig kwam ze net op tijd aan in het academische centrum in Nijmegen. Terwijl de behandeling werd opgezet, werd het gezin alweer verplaatst en was het gezin zoek.”

“Toen zijn wij met man en macht erachter gegaan om te vinden waar dat gezin terecht is gekomen. Dat zoiets niet nog een keer zou kunnen gebeuren”, legt ze uit.

Meldpunt

“Dit gebeurt veel meer. We hebben een meldpunt opgezet om dit soort incidenten ook echt te signaleren. We hebben een adviescentrum opgezet om kinderartsen te helpen van: hoe ga ik om met die casus?”

Brandbrief

Maar waarom wij nu aan de bel trekken: je moet dit aan de voorkant veel beter regelen, als je die kinderen niet van hot naar het aan het slepen bent, is dit niet nodig. We willen echt pleit, en daarom hebben we die brief gericht aan Rutte, er moet iets gebeuren.”

Het kabinet is nu wel met zomerreces. Is het dan wel slim om die brief nu te versturen? “We proberen continue de aandacht te trekken voor dit probleem. Het is geen nieuw probleem. Het is een oud probleem die telkens opleeft wanneer grote groepen binnenkomen. We willen de premier aanspreken op zijn politieke verantwoordelijkheid. De politieke wil moet er zijn om dit te regelen.”

Oplossingen

In de brandbrief melden de kinderartsen bereid te zijn om mee te werken aan een oplossing. Hoe ziet zo’n oplossing eruit? “De oplossing zit hem met name in de woon- en leefsituatie van de kinderen. Dus dat die woon- en opvanglocaties beter geregeld moeten worden. Vanuit de kindergeneeskunde willen wij ook echt meedenken en we hebben het EKANN opgericht, het Expertisecentrum Kinderen en Adolescenten Nieuw in Nederland. Dat heeft een signalerings- en adviesfunctie voor hulpverleners die te maken hebben met de kinderen. Maar als de politieke wil er niet is, gaat dit ook niet gebeuren”

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie