Nieuw curriculum voor scholen in de maak: 'Zeker toe aan een update'
- Nieuws
- Nieuw curriculum voor scholen in de maak: 'Zeker toe aan een update'
Na 15 jaar moet er weer een nieuw curriculum komen voor de basis- en middelbare scholen. Wat moet er de komende jaren worden behandeld in de klaslokalen? Jindra Divis is directeur van het SLO, het Nationaal Expertisecentrum Leerplanontwikkeling die het curriculum in samenspraak ontwikkelt.
Video niet beschikbaar
Een nieuw curriculum bestaat uit kerndoelen, maar het is uiteindelijk de Kamer die beslist wat erin komt, legt Divis uit. "Wij krijgen als SLO de opdracht van het ministerie. Dat stellen we samen op met wetenschappers, docenten, vakvereniging. Uiteindelijk willen we bereiken dat alle leerlingen de basis krijgen van dat we maatschappelijk vinden dat er geleerd moet worden. De laatste keer dat er een nieuw curriculum is gekomen was in 2006, ze zijn nu zeker toe aan een update."
Lobby
Toch proberen ook verschillende lobbygroepen invloed uit te oefenen op het beleid, zegt Divis. "Lobbyen heeft vaak een negatieve connotatie, dat is hier niet het geval. Het gaat om belangengroepen die iets goed willen neerzetten in het onderwijs, denk hierbij aan verkeer en EHBO."
Naast de lobbyisten proberen ook politieke partijen iets in te brengen in het curriculum. Zo wil de PVV omgaan met radicalisering opnemen. En willen GroenLinks en de PvdA racisme, discriminatie, antisemitisme, koloniaal verleden en migratiegeschiedenis in het onderwijssysteem vastleggen.
Invloed van scholen zelf
"De politiek bepaalt dus uiteindelijk wat de kerndoelen zijn, partijen hebben het laatste woord. Vaak gaat het om de context van het verhaal, zo kan er bijvoorbeeld staan dat er iets geleerd moeten worden over de 17e eeuw in Nederland. Dan is het uiteindelijk aan scholen of ze dat de ‘gouden eeuw’ noemen, legt Divis uit.
"Scholen moeten alle kerntaken raken, hoe ze dat doen is aan de scholen." Dat doen de scholen samen met de lesmethoden en boeken die ze gebruiken, aldus de directeur van het SLO. "De ene methode zal iets anders met bijvoorbeeld klimaatverandering doen dan de andere methode."
Blok&Toine
Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.