Binnenland
AVROTROS

Hoe ga je als partij om met verlies of teleurstelling?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe ga je als partij om met verlies of teleurstelling?

Een dag na de verkiezingen is er blijdschap voor velen, maar ook verdriet en onbegrip voor sommigen. Hoe gaan de partijen die achter het net hebben gevist om met de teleurstelling? Voormalig PvdA-adviseur Julia Wouters praat je bij in Blok&Toine.

Video niet beschikbaar

CDA heeft 4 zetels minder, SP moet het met 5 minder doen, en bij GroenLinks kelderde het zetelaantal met 7 stuks. Het is duidelijk aan welke kant de verliezers staan.

"Ik heb ook aan die kant gestaan en het is altijd pijnlijk", zegt voormalig PvdA-adviseur Julia Wouters. "Na de vorige verkiezingen volgde er een historisch verlies voor de PvdA. En hoe je je daarna herpakt, dat is vrij tekenend."

Verschil

Of er verschil is tussen het incasseren van verlies tussen links en rechts, is moeilijk te zeggen. Maar omdat politiek rechts de afgelopen decennia het altijd wel aardig heeft gedaan, heeft Wouters wel een idee.

"Links heeft vaak het gevoel dat ze de wereld moeten redden," geeft de voormalig adviseur aan, "Het Atlas-complex noemde Asscher het. Dus dan komt die klap vaak ook wel harder aan."

Gelijkgestemden

De zogeheten 'bubbel' speelt na verkiezingen niet snel een rol. "In zo'n campagne is het topsport," legt Wouters uit, "Je moet blijven geloven, anders houd je het niet vol. Ik denk dat dat een grotere rol speelt dan de bubbel waar we ons in bevinden."

Hoe kan je het beste reageren op een teleurstelling? "Je kan niets anders doen dan uithuilen, afkloppen en opstaan," zegt Wouters, "Dat zegt Jesse Klaver ook: we hebben verloren, maar zijn niet verslagen."

Tweede Kamerverkiezingen 2021

Bij NPO Radio 1 volg je alles rondom de Tweede Kamerverkiezingen. De belangrijkste verhalen en het laatste verkiezingsnieuws lees je hier. (Tip: met de NPO Radio 1-app ben je nóg sneller op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.)

Ster advertentie
Ster advertentie