Binnenland
AVROTROS

Wat betekent de coronacrisis voor starters op de huizenmarkt?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat betekent de coronacrisis voor starters op de huizenmarkt?

Voor starters was het de afgelopen tijd haast onmogelijk om een huis te kopen. Economen van ABN AMRO verwachten dat de stijging van de huizenprijzen door de coronacrisis dit jaar af zal vlakken en dat de prijzen volgend jaar zelfs gaan dalen. Betekent dit goed nieuws voor de starters op de huizenmarkt?

"Het is een moeilijke spagaat waar starters zich in bevinden. Alles valt en staat met de duur van de coronacrisis", zegt Harrie-Jan van Nunen, directeur van VCN Hypotheekservice, de overkoepelende organisatie voor hypotheekadviseurs, in Stax&Toine.

Inkomens van consumenten komen onder druk te staan vanwege baanverlies, met als gevolg een daling van het besteedbaar inkomen. De hypotheekrente wordt hoger en de interesse onder vastgoedbeleggers en daarmee de vraag naar woningen neemt af. Dat bij elkaar opgeteld leidt volgens ABN AMRO tot de daling van huizenprijzen.

Gaan de huizenprijzen dalen?

Harrie-Jan van Nunen, Directeur van VNC: "De crisis zorgt ervoor dat mensen onzeker worden en geen andere woning gaan kopen. Ook zijn er mensen die geen inkomen hebben en geen woning kunnen kopen." Dat leidt tot een daling van de vraag naar huizen.

Volgens Nunen werden er de afgelopen tijd veel woningen gekocht om te verhuren, als beleggingsobject. "Het aantal mensen dat nu de beslissing neemt om te verhuren aan derden, gaat afnemen. Deze mensen zullen anders gaan beleggen."

Ook dat zorgt voor een dalende vraag naar woningen en dat heeft volgens de economen van ABN AMRO weer het gevolg dat de prijzen van woningen volgend jaar zullen dalen.

Of de prijzen daadwerkelijk zullen dalen, is nog maar de grote vraag, volgens Nunen. "Dat hangt volledig af van hoe lang de coronacrisis aanhoudt en hoe snel de 'normale wereld' daarna weer op gang komt."

Overbieden is voorbij

"Je ziet de eerste dalingen al voorbij komen", zegt Nunen. "Waar je in de afgelopen tijd nog zag dat mensen tienduizenden euro's boven de vraagprijs bieden, zien we dat het de laatste weken helemaal niet meer gebeurt."

Mensen worden volgens Nunen onzeker, horen dat de prijzen van de huizen onder druk staan en gaan dalen en stoppen met overbieden. "Een half jaar geleden kocht je een huis zo voor 40.000 euro boven de vraagprijs en was het direct meer waard. Dat is nu niet meer."

Voor starters was het de afgelopen tijd bijna onmogelijk om een huis te kopen. Gaat de coronacrisis daar dan eindelijk verandering in brengen? Nunen: "Het aantal mensen dat een woning zal kopen, neemt af en dat helpt. Het lastige voor starters blijft het vaste inkomen."

Initiatieven voor starters zonder vast contract

Voor starters zonder vast contract zijn verschillende initiatieven bedacht. Zo is er voor consumenten met een flexibele arbeidsrelatie de 'arbeidsmarktscan' en voor uitzendkrachten de 'perspectiefverklaring'.

De arbeidsmarktscan beoordeelt de kansen van een starter op de arbeidsmarkt. Op basis van leeftijd, beroep, opleiding en regio krijg je een score tussen nul en honderd waaruit blijkt wat jouw kans is op de arbeidsmarkt binnen je vakgebied. Vanaf 70 punten is het perspectief positief. De score krijg je in een rapport en kun je gebruiken bij de hypotheekaanvraag.

Voor uitzendkrachten bestaat de mogelijkheid om een perspectiefverklaring aan te vragen. Dan wordt er gekeken naar de toekomstige mogelijkheden van de flexkracht om inkomen te vergaren. Wanneer je een jaar voor een uitzendorganisatie hebt gewerkt, kun je een perspectiefverklaring verkrijgen en met dit document kan je een hypotheek aanvragen.

Starters zitten in een spagaat

Nunen: "Het idee was om deze initiatieven heel groots uit te rollen met onder andere behulp van campagnes. We zien helaas dat banken zich steeds verder terugtrekken als het gaat om dit soort initiatieven en steeds strenger worden."

Ook een intentieverklaring van de werkgever, waarin zij aangeven dat zij de intentie hebben om je contract te verlengen, wordt door veel banken niet meer geaccepteerd. Nunen verwacht dan ook dat het voor starters op langere termijn een stuk lastiger wordt om een hypotheek te krijgen.

Met een tijdelijk dienstverband kun je dus waarschijnlijk nu makkelijker een hypotheek krijgen dan over een jaar. Maar als de verwachting is dat de prijzen gaan dalen, kun je beter wachten. Nunen: "Het is een moeilijke spagaat waar starters zich in bevinden. Alles valt en staat met de duur van de coronacrisis."

"De regeling van de overheid om werkgevers te helpen is niet eindig. Als de crisis lang aanhoudt, stopt de subsidiƫring en is de kans dat we in een recessie raken groot. Dan zullen werkgevers moeten besluiten om mensen op straat te zetten en daar gaan we de gevolgen zeker van ondervinden." Het is echt afwachten dus.

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie