Binnenland

Britse koningshuis dreigt met boycot BBC om documentaire

AVROTROS
  1. Nieuwschevron right
  2. Britse koningshuis dreigt met boycot BBC om documentaire

The Queen, Prins Charles en Prins William dreigen met een boycot voor de BBC, omdat de BBC vanavond een documentaire wil uitzenden die over de ruzie tussen prins William en prins Harry gaat. Waarom spelen de Royals het zo hard? Correspondent Lia van Bekhoven geeft bij Blok&Toine tekst en uitleg.

Luister correspondent Lia van Berkhoven terug over dit onderwerp in Blok&Toine

We weten dat de documentaire zal gaan over de verhoudingen tussen William en Harry, legt Van Bekhoven uit. "Maar er wordt vooral gekeken naar de verhouding tussen de pers en de Britse royals. De insteek is 'de Britse media is niet kritisch over de Royals', de Britse media functioneren als een pr-machine van Buckingham Palace."

Het meest omstreden in de documentaire is hoe de broers de media gebruiken om hun onderlinge ruzies uit te vechten, legt Van Bekhoven uit. "William zou met name paleismedewerkers hebben aangemoedigd om verhalen te planten in bepaalde kranten over de fragiele geestgesteldheid van zijn broer Harry. Dat is wat Buckingham Palace betreft 'not done'."

Geen inzage

Op dit moment is Britse koningshuis boos op de BBC dat er geen inzage is gegeven in deze documentaire omdat ze dan geen weerwoord zouden kunnen voorbereiden. Toch kan er volgens Van Bekhoven ook een ander motief spelen.

"Als de BBC in overleg gaat met het paleis worden er toch vaak concessies gedaan. Je moet wel van heel goede huize komen om je daar niets van aan te trekken. De commerciële zender ITV beweerde eerder hetzelfde al over William in een documentaire. Die aantijging heeft de zender laten vallen, na overleg met Buckingham Palace. Dus misschien ziet de BBC dat als te veel bemoeizucht vanuit het paleis, vandaar dat ze het mogelijk gewoon uitzenden."

Jubileum

Ondanks de dreiging van een boycot twijfelt Van Bekhoven of dat er echt zal gaan komen. "Er is nu toch contact met het paleis en de omroep. Maar als ze geen inzage vooraf krijgen om een weerwoord te geven dreigen ze niet meer mee te werken aan interviewverzoeken, documentaires en gesprekken aan de BBC. Dat zou zeker lastig zijn omdat de BBC een geweldige status en aanzien heeft. Het is vooral lastig omdat het nét voor het jubileum zit van de Britse majesteit volgend jaar."

Het eerste deel van de documentaire The Princess and the Press is vanavond 20.00 uur (Nederlandse tijd) te zien op BBC Two.

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie