Binnenland
NOS

Van Nieuwenhuizen: houd toiletten open voor vrachtwagenchauffeurs

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Van Nieuwenhuizen: houd toiletten open voor vrachtwagenchauffeurs

Minister Cora van Nieuwenhuizen van infrastructuur doet een oproep aan alle wegrestaurants en benzinepompen om de toiletten open te houden voor vrachtwagenchauffeurs. Die zijn nu vaak langer onderweg, omdat hun rijtijden zijn opgerekt.

"Juist chauffeurs moeten we in ere houden nu", zei ze in het NOS Radio 1 Journaal. Om ervoor te zorgen dat supermarkten en apotheken genoeg voorraad houden, mogen vrachtwagenchauffeurs tijdelijk langere werkdagen maken. Vanaf nu mogen ze 11 uur op een dag rijden, in plaats van de maximale 9 uur die normaal gesproken geldt.

De chauffeurs klagen over dichte toiletten en gesloten wegrestaurants langs de snelwegen. Die zijn dicht vanwege de coronacrisis. Ze voelen zich behandeld als paria's, terwijl ze tot de zogenoemde 'vitale beroepen' horen en dus wel door moeten blijven rijden.

Dat zegt ook chauffeur Jan Streep: "Als je ergens komt en je moet naar het toilet, dan zeggen ze: niet voor jullie. Wij mogen er niet in omdat ze bang zijn voor corona. Het is schandalig. Ik heb een chauffeuse gesproken die er niet in mocht. Ze stond er een uur om te lossen en mocht niet naar de wc."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of entertainment; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie