Binnenland
NOS

Nederlanders weinig enthousiast over nieuwe coalitie

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlanders weinig enthousiast over nieuwe coalitie

Het kabinet-in-wording van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie roept nog weinig warme gevoelens op. Slechts een kwart van de Nederlanders staat positief tegenover deze combinatie, een derde is er bij voorbaat negatief over en meer dan 40 procent heeft nog geen mening, blijkt uit onderzoek dat Ipsos in de week voor Prinsjesdag deed voor de NOS.

Onderzoeker Jeroen Kester vindt de uitkomst niet verrassend. "Veel mensen wachten nog op concrete plannen. Ik verwacht dat de meningen meer loskomen als er eenmaal een regeerakkoord is. Dat zag je ook bij het kabinet-Rutte II. De toon werd gezet toen er discussie ontstond over de inkomensafhankelijke zorgpremie, die veel mensen zou raken."

Lange formatie is voor veel mensen een ergernis

Uit het onderzoek blijkt ook dat Nederlanders vinden dat het kabinet vooral aan de slag moet met de zorg. Ze vinden dat het tweede kabinet-Rutte het juist op dit terrein niet goed heeft gedaan.

Ook weinig steun voor oppositie

Het geringe enthousiasme over de aanstaande coalitie betekent niet dat veel Nederlanders vinden dat er een ander kabinet zou moeten komen. Op de vraag welke aanstaande oppositiepartij ze liever in het kabinet hadden willen hebben, antwoordt 21 procent GroenLinks en 19 procent PVV. Slechts 11 procent noemt de SP en slechts 9 procent de PvdA.

Ook bestaat er weinig weerstand tegen de partijen die wel in het kabinet komen. De ChristenUnie roept nog de meeste weerstand op: 29 procent had deze partij liever niet in het volgende kabinet gezien.

Ster advertentie
Ster advertentie