Binnenland
BNNVARA

De steek van de daas: een muggenbult is er niks bij

foto: Vroege Vogels/MaJaTafoto: Vroege Vogels/MaJaTa
  1. Nieuwschevron right
  2. De steek van de daas: een muggenbult is er niks bij

Trek de klamboe uit de kast, smeer je in met deet en gooi de horren voor de ramen. Alles leuk en wel in de zomermaanden, maar die muggen en andere stekende dieren, die moeten we niet. Maar, omdat het ene prikkende dier niet de ander is, gaat het in Vroege Vogels de komende weken over hoe we ons op de stekende dieren kunnen voorbereiden en wat ze eigenlijk doen. Deze week gaat het over de daas.

Want, lieve lezer, de familie daas is niet jouw favoriete buur. De vrouwtjes zijn berucht als bloedzuigers, bij zoogdieren, en dus ook de mens. De mannetjes steken niet, dat scheelt weer. Dazen worden vaak verward met horzels, maar die behoren tot een heel andere groep vliegen. Horzels kunnen in tegenstelling tot dazen niet bijten.

Steken, prikken en bijten: zij doen het ook niet voor de lol

Een muggensteek leidt tot een kriebelende bult. Maar ook kwallen, wespen, mieren en sommige vissen kunnen aardig voor wat ongemak zorgen bij de mens. Van pijn tot kriebelende irritaties. Maar de prikkers en stekers doen het niet voor de lol. Het is een kwestie van overleven. En daarover gaan we het de komende weken hebben in Vroege Vogels: de belangrijkste stekers, prikkers en bijters van Nederland.

De paardendaas

Theo Zeegers van EIS Kenniscentrum Insecten is de grote Nederlandse dazenexpert. Onlangs verscheen zijn overzichtswerk over alle soorten in Noordwest-Europa. In Vroege Vogels vertelt hij dat er in ons land komen zo'n 40 soorten voorkomen.

Ondanks het minder mooie stekende karakter van het vrouwtje, hebben ze prachtige namen als de goudhaarknobbeldaas, de avondrunderdaas, de riviergifoogdaas en de grijze regendaas.

De paardendaas is de grootste soort van Nederland. Deze daas is bruin tot geelbruin gekleurd, en heeft bruinrode ogen. Hij komt vooral voor op de Veluwe en in Midden-Limburg. Volgens Theo Zeegers lijkt de paardendaas op te rukken en dat zou met name komen door de groeiende paardenpopulatie in ons land.

Stekers, prikkers en bijters: de daas

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie