Najoua en Sofia Sabbar: 'Je voelt je Amsterdammer, maar je weet niet of je hier mag leven'
- Nieuws
- Najoua en Sofia Sabbar: 'Je voelt je Amsterdammer, maar je weet niet of je hier mag leven'
De Amsterdamse zussen Najoua en Sofia Sabbar dreigen uitgezet te worden. "Al die jaren voel je je Nederlander, je voelt je Amsterdammer, maar je weet niet of je hier mag leven of je hier mag zijn", zegt Najoua in De Nieuws BV.
Video niet beschikbaar
Het klinkt als een plot voor een dramafilm: in 18 jaar tijd 25 keer verhuizen, tien jaar lang in een beschimmelde kelderbox zonder ramen naast de A10 wonen en dat allemaal omdat je moeder vluchtte voor een gewelddadige man toen jij zelf nog een klein kind was.
Maar het is geen film. Dit is het verhaal van de zussen Sofia en Najoua Sabbar. 24 en 21 jaar. In Het Parool vertelden ze hun verhaal afgelopen weekend voor het eerst en dat leidde deze week tot veel ongeloof.
Sofia was vier jaar en Najoua zes maanden toen hun moeder met hen naar Nederland vluchtte. Eenmaal in Nederland vroeg ze geen verblijfsvergunning aan voor haar en haar kinderen. Toen de zussen beide meerderjarig waren, vroegen ze zelf een verblijfsvergunning aan. De rechtbank oordeelde dat de IND de zussen een verblijfsvergunning moest geven. De IND is tegen deze uitspraak in hoger beroep gegaan.
'Marokko is voor ons net zo vreemd als Frankrijk'
Najoua en Sofia voelen zichzelf volledig Nederlands. Sinds hun komst naar Nederland zijn ze nooit meer weggeweest, vertelt Sofia: "We zijn nooit op vakantie geweest of terug gegaan naar Marokko. Marokko is voor ons net zo vreemd als Frankrijk."
Sinds het artikel in Het Parool is er een hoop gebeurd. Zo werd er een petitie gestart en zijn ze gebeld door de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema. Het is heel allemaal heel dubbel, volgens Najoua.
Najoua: "Ons verhaal is zo'n intiem verhaal en daar hebben wij bijna twintig jaar lang aan niemand iets over verteld. Je hebt al die jaren het gevoel alsof je geen bestaansrecht hebt. Als die jaren voel je je Nederlander, je voelt je Amsterdammer, maar je weet niet of je hier mag leven of je hier mag zijn."
Verhaal doen bij Amsterdamse raadsvergadering
Donderdag mochten Sofia en Najoua hun verhaal doen tijdens de Amsterdamse raadsvergadering. Dat was een hele bijzondere ervaring waarbij de zussen het niet droog hielden. "Het is je persoonlijke verhaal en mensen zijn zo aandachtig aan het luisteren. Het zijn ook mensen die een verschil kunnen maken en zij willen je verhaal aanhoren. Daar word je heel emotioneel van."
Maar uiteindelijk ligt hun lot niet in handen van de Raad, vervolgt Najoua: "Het voelt eigenlijk alsof je bijna wil smeken. Maar je weet dat dat niet kan. De verblijfsvergunning wordt gegeven door het Rijk." Burgemeester Halsema nam ook nog het woord tijdens de vergadering. Ze noemde de zussen een voorbeeld voor Amsterdammers en benadrukte dat Sofia en Najoua echt bij Amsterdam horen.
Discretionaire bevoegdheid
GroenLinks Tweede Kamerlid Corinne Ellemeet prijst de moed van de zussen en is onder de indruk van hun schrijnende verhaal. Volgens Ellemeet bevestigt de zaak van Sofia en Najoua waarom GroenLinks pleit voor een terugkeer van de discretionaire bevoegdheid van de staatssecretaris. "Want als je die hebt is het makkelijker ingrijpen als staatssecretaris en kun je zeggen, 'ik kijk naar deze individuele gevallen en wil ik toch een ander besluit nemen.' Die bevoegdheid is er nu niet en wat GroenLinks betreft zou die weer terug moeten komen."
Samen met de PvdA, SP en de ChristenUnie heeft Ellemeet Kamervragen gesteld: "Ik probeer te bereiken dat Sofia en Najoua heel snel duidelijkheid krijgen. Ze zijn opgegroeid in Nederland, ze hebben hun leven hier opgebouwd. En zoals Femke Halsema ook al zei, ze zijn modelburgers. Ze laten zien wat je kan betekenen voor je eigen land en hun eigen land is Nederland."
Ellemeet hoopt dat de IND afziet van het hoger beroep en akkoord gaat met de uitspraak van de rechter. Ze verzoekt Staatssecretaris Broekers-knol dan ook klemmend om met de IND in gesprek te gaan en het hoger beroep in te trekken.