Binnenland

Ondanks corona meer starters dan stoppers bij Kamer van Koophandel

AVROTROS
foto: ANP Xtrafoto: ANP Xtra
  1. Nieuwschevron right
  2. Ondanks corona meer starters dan stoppers bij Kamer van Koophandel

Ondernemers hebben het zwaar in deze tijd, maar toch denken veel van hen niet aan stoppen. Sterker nog: bij de Kamer van Koophandel melden zich juist veel nieuwe ondernemers. "We hebben meer starters dan stoppers", vertelt KvK-medewerker Angèle Magré-de Monyé in Stax&Toine.

"Dat kenmerkt ook het ondernemerschap in Nederland. Doorzettingsvermogen en creativiteit bij ondernemers is nog steeds aanwezig en dat is ontzettend mooi om te zien. Een crisis kan ook kansen bieden. Veel ondernemers die ooit bedacht hebben voor zichzelf te beginnen denken: als ik nu begin overleef ik alles", vertelt Magré-de Monyé.

Er zijn ook nieuwe creatieve ideeën. "We zien veel starters bij webshops en als hulp bij andere bedrijven. En ook bestaande bedrijven gaan omdenken. Daar hebben we vanuit de organisatie enorm veel waardering voor. Het is leuk om nieuwe ideeën te horen en mensen verder te kunnen helpen met een coronaproof businessmodel."

Sportschool starten

Verslaggever Roos Oosterbaan bezocht zo’' startende ondernemer. Thijs van Deelen is een sportschool gestart. Hij is nu vier dagen open en denkt ondanks corona toch een gat in de markt gevonden te hebben. "Het is verrassend goed gegaan. We hadden voor de opening ingezet op 80 leden, maar zitten nou al over de 170."

Van Deelen droomde er al heel lang van een sportschool op te zetten. Toen zijn contract niet werd verlengd bij een andere sportschool besloot hij door te zetten. "Zij moesten bezuinigen omdat er meer dan 200 leden hadden opgezegd door corona." Dat schrok hem niet af: "Ik heb altijd zoiets van als iets goed voelt, ga er dan voor. Als het mis gaat denk ik wel dat ik de rest van mijn leven kan werken voor de investering die ik hier gedaan heb. Gaat om zo’n vier à vijf ton. Maar ondernemen is altijd een risico."

Doe waar je goed in bent

Magré-de Monyé vindt het slim dat de sportschoolhouder dicht bij zichzelf is gebleven: "Ik zeg altijd: als je doet waar je goed in bent spring je het hoogst. En dan kijken waar de kansen liggen in de markt, want het feit dat je in loondienst een baan hebt gehad waar je goed in was, wil niet zeggen dat je er als ondernemer ook goed in bent."

Ondanks de vele starters krijgt Magré-de Monyé ook veel ondernemers aan de telefoon die het zwaar hebben deze periode. "Met de nieuwe maatregelen hebben we heel veel nieuwe telefoontjes gekregen over de gevolgen voor ondernemers. Elke lockdown of verandering brengt onzekerheid met zich mee, maar de paniek is niet meer zo groot als in maart. Het is best lastig om te kijken wat er voor jouw bedrijf van toepassing is. Als je een gecombineerd bedrijf hebt zoals een wellnesscenter en je hoort dat de horeca dicht moet, mag de horeca binnen jouw wellnesscenter dan wel?"

Evenementen

"We proberen maatwerk te leveren door met de ondernemer in gesprek te gaan en te kijken wat er wel en niet meer mag. Waar we ook met hen over praten is wat een tijdelijk verdienmodel kan zijn en of het businessplan wel coronaproof is. Het zijn niet allemaal hoera-verhalen die we horen, maar we hopen door een luisterend oor te bieden de ondernemer op weg te kunnen helpen. Wij zijn de eerstelijns opvang en hebben een groot netwerk van organisaties waarnaar we kunnen doorverwijzen, zodat de ondernemer niet verdwaalt of verzuipt onderweg."

De ondernemers die het nu in het bijzonder zwaar hebben zijn de mensen werkzaam in de evenementen, de horeca en de kleine ondernemers met contact beroepen die de pijn direct in hun portemonnee voelen, zegt de KVK-medewerker. "Veel ondernemers hebben lef en zijn eigengereid gelukkig, maar ze moeten oppassen dat ze niet doorgaan tot het vijf over twaalf is. Dat geeft heel veel stress, zowel zakelijk als privé. Neem op tijd contact op, dan gaan we kijken hoe de organisatie in elkaar zit, waar we ze verder kunnen helpen, of er een doorstart mogelijk is, de klanten er nog zijn en of ze er nog zin in hebben."

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie