Binnenland
AVROTROS

Moet er een Rijksvaccinatieprogramma komen voor ouderen?

foto: EenVandaagfoto: EenVandaag
  1. Nieuwschevron right
  2. Moet er een Rijksvaccinatieprogramma komen voor ouderen?

Er is weer veel aandacht voor het inenten van jonge kinderen vanwege de opmars van mazelen en kinkhoest. Maar niet alleen kinderen, maar ook ouderen zijn gevoelig voor deze besmettelijke ziektes. Wordt het tijd voor een Rijksvaccinatieprogramma voor ouderen? Immunoloog Dimitri Diavatopoulos vindt van wel en vertelt erover in de uitzending.

Immunologen willen een Rijksvaccinatieprogramma voor ouderen

Video niet beschikbaar

Het aantal gevallen van kinkhoest in Nederland heeft het hoogste niveau in zeker 10 jaar tijd bereikt. Volgens nieuwe cijfers van het RIVM zijn in de eerste 4 maanden van dit jaar in totaal 7.187 besmettingen gemeld.

Winst in voorkomen ziektelast

Daaronder zijn tot nog toe 375 baby's. Vooral de jongsten onder de 6 maanden waren erg ziek, vier baby's zijn overleden aan kinkhoest. Tegelijkertijd ziet het RIVM ziet ook onder ouderen het aantal gevallen stijgen: er kwamen 20 meldingen binnen over kinkhoest bij 60-plussers, twee ouderen stierven aan de ziekte.

Alle ogen zijn momenteel gericht op het belang van vaccinatie bij jonge kinderen. Maar we moeten de ouderen niet vergeten, waarschuwen verschillende immunologen. Immunoloog van het Radboudumc in Nijmegen Dimitri Diavatopoulos ziet veel winst in het voorkomen van ziektelast onder ouderen. "Als je ouderen kunt beschermen door een vaccin aan te bieden, dan heeft dat denk ik heel veel directe gezondheidswinst voor die mensen, omdat de ziektelast omlaag gaat onder deze groep."

Enorme onderschatting onder ouderen

Diavatopoulos spreekt zelfs van een kinkhoestepidemie. "We kijken eigenlijk altijd naar de meldingen van kinkhoest, maar die meldingen zijn een enorme onderschatting van het totaal aantal kinkhoestgevallen, ook bij die oudere leeftijdsgroepen." Vaak wordt er niet getest en mensen gaan niet altijd naar de huisarts met hun klachten.

Lees het hele artikel op de website van EenVandaag.

EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie