Naar homepage
Binnenland

De leefbare stad wordt gedomineerd door vrouwen

foto: Amsterdam | ANPfoto: Amsterdam | ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De leefbare stad wordt gedomineerd door vrouwen

De coronacrisis is bij uitstek de situatie om stappen te zetten richting de stad van de toekomst, meent planoloog prof. dr. Zef Hemel. Bij voorkeur is die stad feminien. "Vrouwen beginnen te domineren in steden. En dat maakt steden leefbaarder", zegt hij in Jortcast #251.

#251 - Metropolitisch mijmeren

Utrecht is volgens Hemel het lichtende voorbeeld van een feminiene stad. Ook Amsterdam ziet Hemel feminiseren. Beide steden worden steeds meer door vrouwen bestuurd. "Industriële steden als Rotterdam blijven achter, omdat het nog zo'n masculiene sfeer heeft."

Dominant

Dat kun je vooral zien in het straatbeeld, legt Hemel uit. "Hier (in Amsterdam, red.) zie je allemaal vrouwen. Moet je maar eens opletten. Vrouwen zijn in Amsterdam dominant." Op de honderd vrouwen zijn er 81 mannen, in Utrecht zijn het er 73.

"En vrouwen zijn niet meer huisvrouwen, maar ze zijn op straat. Dus in een stad waar de vrouw domineert heb je een terrassencultuur; een fietscultuur; je hebt urban farming; je hebt vergroening, je ziet het gewoon als je in zo’n stad komt. En dat is heel aantrekkelijk."

Door emancipatie, doordat steeds meer vrouwen gaan studeren en doordat zij hun dag anders indelen dan mannen, veranderen steden, legt Hemel uit. Ze worden 'leefbaarder', blijkt uit onderzoek in de Verenigde Staten.

Metropool

Uit datzelfde onderzoek blijkt ook dat succesvolle steden in de VS door vrouwen gedomineerd worden, argumenteert Hemel verder. "San Francisco, New York. Heel interessant." Hemel licht dat verder toe in Jortcast #251 en legt eveneens uit waarom Amsterdam een compacte metropool zou moeten worden.

Weerstand

Maar Hemel stuit wel op aardig wat weerstand als het gaat om zijn ideeën over het transformeren van Amsterdam tot een ware metropool. "We hebben nog altijd heel veel moeite met grootstedelijke fenomenen. Toen ik de leerstoel (de Wibautleerstoel aan de UvA, red.) bezette dacht ik, ik ga proberen om dat te veranderen. Dat we meer in termen van grote steden gaan denken, ook omdat het ons voorland is."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie