Binnenland

16 en kwetsbaar: chronisch zieke Jip valt buiten vaccinatieboot

BNNVARA
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 16 en kwetsbaar: chronisch zieke Jip valt buiten vaccinatieboot

Kwetsbare kinderen van 16 en 17 jaar oud willen hun vrijheid graag terug, maar omdat een coronavaccinatie pas vanaf 18 jaar oud is, vallen zij buiten de boot. Dat geldt ook voor Jip Remmerswaal, 16 jaar oud en chronisch ziek. Zijn moeder Saskia Buijs slaakt een hartenkreet op sociale media, en in De Nieuws BV.

Kwetsbare groepen moeten als eerst gevaccineerd worden, blijft de politiek herhalen. Maar in de praktijk gebeurt dat dus niet helemaal, dacht Buijs. "Er werd zelfs vastgesteld dat mensen die thuis aan de beademing zitten, als eerste moeten," aldus moeder Buijs. "Maar mijn zoon wordt ondertussen niet gevaccineerd terwijl Pfizer wel veilig is om te gebruiken bij kinderen vanaf 16 jaar oud."

Buijs: "We hebben via allerlei wegen geprobeerd om dit toch voor elkaar te krijgen, maar het is niet gelukt. Dat zette haar ertoe om een post op sociale media te schrijven. "Ik heb veel hartverwarmende reacties gekregen, mensen die ons een hart onder de riem willen steken," aldus Buijs. "Maar ook veel reacties van mensen die net als wij vastlopen in het systeem."

Een jaar in isolatie

Naast dat het niet te verteren is hoe haar zoon geen vaccin kan krijgen, is het ook lastig om in een zelfopgelegde thuisisolatie te zitten. "Maar Jip doet wel goed zijn best vind ik" aldus zijn moeder. "Hij heeft zijn vrienden nauwelijks gezien het afgelopen jaar en hij is niet naar school geweest, dus hij leeft nu niet het leven die hij zou moeten leiden als 16-jarige. Maar hij is gewend om met beperkingen te leven door zijn aandoening."

Jip Remmerswaal voegt daar nog aan toe: "De afgelopen 13 maanden hadden wel zijn ups en downs. Geestelijk heeft het wel invloed op mij gehad. Het is best lastig te omschrijven eigenlijk."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Zelfde aandoening, wel een vaccinatie

Maar wat nog het meest bizarre is: "Mijn zoon van 20 heeft precies dezelfde aandoening als Jip", vertelt Buijs. "En hij heeft wel een oproep gekregen om zich te gaan vaccineren. Ik heb dus twee verschillende scenario's thuis." En Jip, die voelt zich een klein beetje jaloers.

Voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde Károly Illy begrijpt de frustraties. "Ik weet ook niet hoe ik dit moet uitleggen. Het is heel lastig uit te leggen aan mensen dat iemand met precies dezelfde aandoening wel mag omdat diegene boven de 18 is. Ik vind het ook raar."

Nieuw advies

Maar waarom dit precies zo is besloten, valt eigenlijk ook niet goed uit te leggen volgens Illy. "De Gezondheidsraad heeft besloten dat het vaccineren vanaf 18 jaar oud gebeurt. Maar waarom? Geen idee. Ik denk heel misschien omdat het toen niet duidelijk was dat er een vaccin is dat wel geregistreerd veilig is voor 16-jarigen."

Is er dan de komende tijd misschien een lichtpuntje voor deze groep kwetsbare kinderen? "Ik heb begrepen dat er begin april nieuw advies gaat komen over deze groep, dus misschien wel," aldus Illy.

Dit nieuws doet wel wat met Jip en Saskia: "Ieder sprankje hoop is er weer eentje, dus wij houden ons daar heel erg aan vast" reageert Buijs. "Ik hoop dat men hiernaar luistert", aldus Jip.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie