Binnenland

Comfort food kan ook heel goed met groente

NTR
foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Comfort food kan ook heel goed met groente

Als donkere wolken voor de zon schuiven en de 'r' de maanden binnen rolt, is het tijd voor comfort food. En dat kan ook met groente, legt Welmoed Bezoen uit in Mangiare! "Er is nog een hele wereld te verkennen."

Mangiare! Over Comfort Food met Groente en Herfstige Rode Wijn

Groene draai aan winterkost

Bij comfort denken we aan linzen met spek, hachee, boef burgeon. Maar het kan anders. Welmoed Bezoen is kok, heeft een eigen catering bedrijf en wil samen met Anker Warmerdam in het nieuwe boek Comfort food met groente een groene draai geven aan winterkost. Denk aan een warme cassoulet, een bord pompoenravioli met bruine boter en een bananentatin met nootmuskaatijs.

"Als we net zoveel aandacht zouden besteden aan het bereiden van groente, als aan vlees of vis, dan kom je al een heel eind", begint Welmoed. "Het is een kwestie van niet alles in een pan met water stoppen; niet doorkoken. Het valt mij op dat de meeste groentegerechten vooral bijgerechten zijn. Mensen vragen dan altijd: wat eet ik daar dan bij?"

Indiase keuken

"Stoven bijvoorbeeld kan heel goed met groente. Of de groente roosteren. De Mexicaanse en Indiase keuken zijn een grote inspiratie. "Zij gebruiken heel veel groente en het is echt ultiem comfort food. Denk aan een auberginecurry."

Anker: "Heel weinig mensen koken thuis Indiaas, omdat ze denken al die specerijen, ingewikkeld. Maar het is eigenlijk heel simpel. Veel van die gerechten zitten op dezelfde manier in elkaar. Je werkt met een stuk of drie pannen en die voeg je aan het einde samen. Als je de ingrediënten in huis hebt, heb je een dahl of curry zo op tafel."

Quote

We zijn een beetje lui geworden met bonen

Welmoed Bezoen

Bonen bijvoorbeeld, hoe maak je die nou lekker klaar? "We zijn een beetje lui geworden met bonen" vindt Welmoed. "We kopen alles vaak in blik. Maar als je bonen eerst weekt, en dan kookt met allemaal aromaten, zoals rozemarijn en knoflook, dan krijg je dus al een hele hartige, umami smaak en heel diep vooral. Dan krijgt het al een beetje vleesachtige smaak."

Koken, leuk en rustgevend

"Ik hoop zo dat mensen zelf gaan koken", besluit Welmoed. "We zijn nummer één eten bestellen van Europa, dat vind ik eigenlijk zo erg. Koken moet je niet zien als een taak, het is juist leuk en rustgevend. Ik ben er van overtuigd dat als we het anders leren te bekijken, meer mensen er van kunnen genieten."

Radio Mangiare!

Het lekkerste programma iedere vrijdag om 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1. Volg Mangiare! op Twitter en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie