Naar homepage
Binnenland

Ook in Noord-Europa steeds meer kans op natuurbranden

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Ook in Noord-Europa steeds meer kans op natuurbranden

Dodelijke natuurbranden in Zuid-Europa en steeds meer natuur in brand in noordelijke gebieden. De afgelopen jaren is dit een steeds herkenbaarder beeld geworden in Europa. En dat is nog maar een glimp van wat de toekomst zal brengen. Daarom is het belangrijk dat landen samen gaan werken. In Vroege Vogels vertelt Cathelijne Stoof van Wageningen Universiteit wat dit kan opleveren.

Droogte en klimaatverandering brengen een grotere kans op natuurbranden met zich mee als gevolg. Ook in Nederland. Vechten tegen vuur en het voorkomen van natuurbranden gaat veranderen in 'leven met natuurbranden'. Daarom moeten mensen beter voorbereid zijn en landschappen veerkrachtiger worden vormgegeven. Daar gaat het PyroLife project - gecoördineerd door de Wageningse universiteit - aan bijdragen.

De Europese Unie heeft onlangs vier miljoen euro toegekend aan het project PyroLife. In dat project worden experts getraind in het omgaan met natuurbranden. Vooral uitwisseling van kennis met andere landen kan veel opleveren, volgens dr. Cathelijne Stoof van Wageningen Universiteit.

Krachten bundelen

Stoof doet de coördinatie van het project. Stoof: "In Portugal, waar nu enorme natuurbranden woeden, zit heel veel kennis over brand en vuur. Terwijl wij in Nederland nauwelijks kennis hebben van natuurbranden en weer heel veel weten watermanagement, overstromingen en de inrichting van landschap en natuur. Dat zou elkaar enorm kunnen versterken."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie