Binnenland
NOS

Trump 'misbruikt machtsmiddel' van noodtoestand in voor bouw grensmuur

foto: Reutersfoto: Reuters
  1. Nieuwschevron right
  2. Trump 'misbruikt machtsmiddel' van noodtoestand in voor bouw grensmuur

President Trump gaat zijn handtekening zetten onder de begrotingsdeal, waardoor een nieuwe 'shutdown' van de overheid wordt afgewend. Wel zal Trump, volgens zijn woordvoerder, de noodtoestand ('national emergency') uitroepen om alsnog toegang te krijgen tot geld voor het bouwen van de door hem gewenste muur aan de grens met Mexico.

In de begroting wordt maar 1,4 miljard dollar uitgetrokken voor de grensmuur. De rest van de 5,7 miljard die nodig is wil Trump binnenhalen door een gedeeltelijke noodtoestand. Dan kan hij buiten het Congres om geld vrijmaken.

De Democratische parlementsvoorzitter Nancy Pelosi heeft al laten weten dat ze de noodtoestand wil proberen tegen te houden. In een gezamenlijke verklaring met de Democratische senator Chuck Schumer noemde zij Trumps actie "een wetteloze daad en grof misbruik van de presidentiƫle macht".

Crises of natuurrampen

Amerikaanse presidenten grijpen wel vaker naar het middel van een 'national emergency' om extra bevoegdheden te krijgen. Meestal gebeurt dit in verband met buitenlandse crises of natuurrampen.

Het is zeer uitzonderlijk dat Trump naar dit machtsmiddel grijpt in een poging om een binnenlands bouwproject door te drukken.

Kort na de aankondiging dat Trump de begrotingsdeal zal tekenen, ging de Senaat akkoord met de wet waarmee Trump geld krijgt om een klein deel van de muur te bouwen. Die wet maakt deel uit van de begrotingswet. Later ging ook het door Democraten gedomineerde Huis van Afgevaardigden akkoord.

Ster advertentie
Ster advertentie