Binnenland
BNNVARA

Roman waar de natuur vanaf druipt

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Roman waar de natuur vanaf druipt

Duistere klanken bepalen de sfeer van Foon, de laatste roman van Marente de Moor. "Het is een schitterende roman waar de natuur op een volstrekt natuurlijke wijze vanaf druipt op elke pagina", aldus jurylid Jean Pierre van Geelen van de Jan Wolkers Prijs. Het is dan ook volstrekt logisch dat de roman kans maakt op de titel: mooiste natuurboek van 2019. In Vroege Vogels vertelt schrijver Marente de Moor waar ze haar inspiratie vandaan heeft gehaald.

Genomineerd voor de Jan Wolkers Prijs 2019: Foon

Opgenomen door de natuur

De roman speelt zich af in de afgelegen bossen aan de rand van Rusland. Biologenechtpaar Nadja en Lev dreven er een asiel voor verweesde beren, maar die is na een drama voorgoed gesloten. Lev en Nadja vereenzamen en lijken langzaam op te lossen in de natuur zelf. 'Grote geluiden' noemen ze de duistere klanken die zich nu en dan manifesteren.

Soms klinkt het als trompetgeschal. Soms als een voorwereldlijk beest. Het is iets tektonisch, zeggen Nadja en Lev ter geruststelling tegen elkaar. Iets meteorologisch, wellicht. Maar deze duistere klanken hingen niet altijd in de lucht boven hun huis in de Russische bossen. Bij alle speculaties over wát die 'Grote Geluiden' nu zouden kunnen zijn, komt ook de vraag voorbij of het misschien de aankondiging van het Einde der Tijden is.

Neergang

De twee zoölogen staan inmiddels ook dichter bij de dieren die ze ooit bestudeerden dan bij de mensenwereld, hun kinderen zijn weggetrokken, ze worden omringd door honden, katten, beren, geiten, vleermuizen, alsmede door geesten, trollen en heksen. Ze dragen niet alleen hun eigen verleden mee het heden in, maar zijn ook getekend door een eeuw Russische geschiedenis: het communisme, de oorlog, Stalin, de neergang.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie