Binnenland
KRO-NCRV

Een vaste commissie moet toezien op digitale zaken in de Tweede Kamer

foto: anpfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Een vaste commissie moet toezien op digitale zaken in de Tweede Kamer

Er moet een vaste Kamercommissie Digitale zaken komen, dat adviseert de tijdelijke commissie Digitale toekomst onder leiding van Kathalijne Buitenweg (GroenLinks). In 1 op 1 vertelde Buitenweg in een volgend kabinet het liefst zelf minister te worden. "Tuurlijk, dat lijkt me super leuk."

Volgens Buitenweg is de digitale kennis er in de Tweede Kamer wel, maar is die er te weinig en vooral te verspreid. "Vorig jaar kreeg de Kamer drie brieven over kunstmatige intelligentie, verspreid behandeld over drie commissies, met allemaal verschillende woordvoerders." Buitenweg 'verwacht' dat de Tweede Kamer overgaat tot het instellen van een commissie.

Een aparte commissie die ze aanbeveelt, gaat in tegen de logica van hoe de Kamer is georganiseerd, legt Buitenweg uit. "Normaal richten we commissies in als er ook een minister is. En we hebben geen minister van Digitale zaken."

Minister digitale zaken?

Zou er dan geen minister voor Digitale zaken moeten komen? "Daar gaan wij niet over. Maar ik kan me heel goed voorstellen dat dit onderwerp op de formatietafel terecht komt, maar wij gaan dus niet over het kabinet. Wél over de Kamer."

In een volgende zittingsperiode - na de verkiezingen in maart volgend jaar - wil Buitenweg graag verder met digitale zaken. "Het liefst als bewindspersoon in het kabinet."

Buitenweg zegt tijdens het onderzoek van 'geschrokken' te zijn hoeveel data er over iedereen is. "Ik ben geschrokken hoe nauwgezet je iedereen in kaart kunt brengen. Er kan zo gedetailleerd een profielschets van iedereen gemaakt worden. Dat is echt schokkend. Het betekent dat iedereen steeds meer in een eigen bubbel terecht komt, en het betekent dat je steeds meer gemanipuleerd kunt worden. En je weet steeds minder dat je gemanipuleerd wordt."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie