Binnenland
BNNVARA

Gruttovrouwtje Madrigalejo krijgt maar geen kuikens: lukt het haar dit jaar wel?

foto: Vroege Vogels/Kevin van den Hoevenfoto: Vroege Vogels/Kevin van den Hoeven
  1. Nieuwschevron right
  2. Gruttovrouwtje Madrigalejo krijgt maar geen kuikens: lukt het haar dit jaar wel?

Vier jaar lang probeert ze het al, maar het mocht tot nu toe niet baten: gruttovrouwtje Madrigalejo krijgt maar geen kuikens. Ze maakt het dit jaar wel spannend, want de eitjes waren wel gelegd. Maar: hebben de eitjes het gehaald? En, wie is deze beroemde gruttovrouw nou eigenlijk? Dat hoor je in een speciale aflevering van Vroege Vogels in 30 minuten.

{podcast audio="103718" caption="#25 extra aflevering: het wel en wee van grutto Madrigalejo" }

Volharding doet zegevieren. Althans, dat hopen we altijd. De sinds 2015 gevolgde grutto Madrigalejo streek dit jaar weer neer in Nederland en haar nest telde al gauw vier eieren. Er werd een prijsvraag uitgeschreven door Landschap Noord Holland of ze het dit jaar zouden halen. Bovendien werd de gruttovrouw onbedoeld ambassadeur voor een toenemende bewustwording van boeren om aan weidevogelbescherming te doen. En of het mocht baten...

Geen kuikens in 2015

Samen met elf andere vogels werd Madrigalejo in 2015 gezenderd in de Spaanse Extremadura. Het was het begin van een samenwerkingsverband tussen de RUG en de universiteit van Extremadura. Datzelfde jaar arriveerde ze op 18 maart nabij Kolhorn. Ze legde eitjes maar helaas werd haar nest weggemaaid. Geen kuikens in 2015 dus. Datzelfde gebeurde hoogstwaarschijnlijk ook in 2016, en, In 2017 bleef ze in Afrika, dus ook weer geen kuikens.

Een jaar later, in 2018, trok ze weer via de Extremadura in Spanje naar Noord-Holland waar ze op 27 maart arriveerde bij Kolhorn. Ze had haar nest op een grasland wat slecht ontwikkeld was en nog diezelfde dag werd ze door een boer die niet aan weidevogelbescherming deed per ongeluk ondersteboven geweidesleept.

Het leed van de Grutto

Het leed dat 'Het leven van de Grutto' heet, kan je wel zeggen. Dus dit moest het jaar worden, in dit geval: vier keer is scheepsrecht. Vier jaar, en nu vier eieren later in de eerste leg. En weer, mocht het niet baten. Een predator had het waarschijnlijk op de eitjes gemunt. Maar, er was nog hoop: er was genoeg tijd voor een tweede leg. Of Madrigalejo dat nog zag zitten, hoor je in Vroege Vogels in 30 minuten.

Meer van 'Vroege Vogels in 30 minuten'? Abonneer je dan op de podcast!

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie