Binnenland
KRO-NCRV

Judith Sargentini vanuit Marrakesh: 'We staan voor aap'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Judith Sargentini vanuit Marrakesh: 'We staan voor aap'

''We staan voor aap!'' Dat zegt Judith Sargentini, Europarlementariër van GroenLinks vanuit Marrakesh in Stand.nl. Ze doelt hiermee op de Europese lidstaten die niet naar de Marokkaanse stad zijn gekomen om het zogenaamde Pact van Marrakesh te ondertekenen.

Video niet beschikbaar

Sargentini betreurt dat de angst voor de juridische gevolgen overheersen, want het gaat volgens haar om belangrijke afspraken over hoe we wereldwijd met migranten omgaan. ''Het gaat niet alleen om mensen die naar Europa willen komen. De meeste mensen bewegen zich op hun eigen continent."

Kinderen buiten Europa

Kinderen van migranten in Europa hebben al rechten, zegt Sargentini, maar het gaat juist om de migrantengezinnen in Azië en Afrika. "Zij hebben nooit de kans om in een bevolkingsregister te komen met alle gevolgen van dien. Hoe zorg je dat de basisrechten van bijvoorbeeld de gevluchte Rohingya in Thailand gegarandeerd zijn?" De afspraken die in Marokko gemaakt worden kunnen als basis dienen voor rechten van landen zelf.

Bij de opening vanmorgen werd de nadruk gelegd op het ontbreken van twaalf landen en sprak António Guterres, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, nadrukkelijk uit dat het pact niet bindend is. Dat het pact geen juridische gevolgen heeft, is vooral bedoeld als signaal naar die (Europese) landen die niet open staan voor het pact.

'Handicappen' Europese Commissie'

Met het niet ondertekenen van het pact 'handicappen' we de Europese Commissie, vindt Sargentini. De commissie is namens alle Europese landen aan het onderhandelen met Afrikaanse landen. Europa kan nu geen blok vormen als het spreekt over het terugnemen van migranten, concludeert ze: ''We staan voor aap."

Ster advertentie
Ster advertentie