Binnenland
AVROTROS

VWS kan 2 miljard aan corona-uitgaven niet verantwoorden, tijd voor een parlementaire enquête?

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. VWS kan 2 miljard aan corona-uitgaven niet verantwoorden, tijd voor een parlementaire enquête?

De Rekenkamer sprak afgelopen week van een 'ernstige onvolkomenheid' in overheidsuitgaven voor coronamateriaal: van 2 miljard euro aan belastinggeld kon niet vastgesteld worden wat er precies mee gebeurd is. Heeft het verslag van de Rekenkamer een structureel probleem blootgelegd? In dr Kelder en Co spreekt presentator Jort Kelder met Ewout Irrgang van de Rekenkamer.

Ewout Irrgang met audio

Of er door het ministerie van Volksgezondheid gegoocheld is met geld kan de Rekenkamer niet zeggen, en daar zit 'm ook de zorg, legt Irrgang uit. "We kunnen niet vaststellen of een rekening is betaald of de prestatie is geleverd. In het voorjaar van 2020 hadden we het letterlijk benauwd: mondkapjes en beademingsapparaten zijn direct naar ziekenhuizen gegaan. Dat je dan niet in een keer een leveringsbewijs hebt, daar kan ik me iets bij voorstellen. Maar er is wel iets meer fout gegaan. Dat was in de loop van 2020 wel bekend, zeker in het najaar. Tot december 2020 is er geen concrete actie op ondernomen vanaf het ministerie."

Parlementaire enquête?

De Rekenkamer klaagt al veel langer over financieel beheer bij ministeries. Tijd voor een parlementaire enquête? Dat laat Irrgang graag aan het parlement. Dat er structureel iets misgaat is volgens de Rekenkamer wel duidelijk. Irrgang: 'Rijksbreed zien we een geleidelijke achteruitgang van de kwaliteit van bedrijfsvoering'.

Kan de belastingbetaler de rekeningen van de fiscus verscheuren zolang de zaakjes niet op orde zijn? Zover wil Irrgang niet gaan. Maar zijn punt is duidelijk: het gaat om publiek geld, laat dus zien wat ermee gebeurd is.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie