Binnenland
NOS

Podcast #DeDag: Kan een 'regenmaker' het watertekort oplossen?

foto: AFP/NOSfoto: AFP/NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast #DeDag: Kan een 'regenmaker' het watertekort oplossen?

Het klinkt als een revolutionaire oplossing: China wil droogte te lijf gaan door op grote schaal regen op te wekken. Tienduizenden oventjes die een chemische stof uitspuwen, moeten de klus gaan klaren. Maar of zo’n ingreep echt gaat werken is de vraag, zegt Hubert Savenije in podcast De Dag. Savenije is professor Hydrologie en Watermanagement aan de TU Delft.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Als het aan China ligt, gaat de ‘regenmaker’ jaarlijks 10 miljard kubieke meter regen opwekken. Dat is 7 procent van de Chinese waterconsumptie. Savenije: "Op kleine schaal is de technologie goed in zetten, maar het is overtrokken om te verwachten dat het problemen van zo’n grote orde oplost."

Een groot aantal steden, zoals Mexico-stad, Nieuw-Delhi en Kaapstad, kampt met ernstige droogte. De enige échte oplossing volgens Savenije? Radicaal anders met water omgaan. "We gebruiken water nu te veel, te inefficiënt en op de verkeerde plek."

Verder in De Dag

Mediatycoon John de Mol sloeg twee keer toe in één dag. Gisteren werd niet alleen bekend dat hij persbureau ANP overneemt, maar ook dat het trio Wilfred Genee, René van der Gijp en Johan Derksen overstappen naar zijn Talpa. "Twee razend slimme overnames", zegt tv-recensent Ron Vergouwen van Omroep MAX. "Hij kan nu met name online grote stappen zetten. Daar is nog echt winst te boeken."

Witte Donderdag betekent sinds acht jaar voor veel televisieliefhebbers: The Passion kijken. In De Dag een gesprek met presentator Renze Klamer. Hij maakte een reportageserie over het live-spektakel.

Hoe, wat waar?

Elke werkdag staat er vanaf 12.00 uur een nieuwe podcast klaar op je favoriete podcastplatform, zoals iTunes, Stitcher, Soundcloud en nporadio1.nl/podcast. Vergeet je niet te abonneren! Dan ontvang je dagelijks een melding wanneer een nieuwe aflevering van De Dag verschijnt.

De podcast is een gezamenlijke uitgave van NOS, KRO-NCRV, BNNVARA, AVROTROS, NTR, EO, VPRO, Omroep MAX en WNL op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie