Binnenland
KRO-NCRV

'Als een pindakaaswinkel al essentieel is, dan sport ook'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Als een pindakaaswinkel al essentieel is, dan sport ook'

Is sport essentieel? Daarover ging het in de Tweede Kamer gisteren. De motie met de oproep om 'sportscholen en -verenigingen te rekenen tot essentiële sectoren' werd verworpen. "Als een pindakaaswinkel essentieel is, dan sport ook", is één van de reacties bij Stand.nl van Spraakmakers.

Onderzoek

Inge van Dijk is woordvoerder Sport bij het CDA. Haar partij heeft gisteren een motie ingediend die wil dat onderzocht wordt "onder welke randvoorwaarden sport en bewegen zo spoedig mogelijk kan worden toegevoegd aan de lijst van essentiële sectoren".

"Dat sport gezond is, dat weten we allemaal", zegt ze. De motie met het aangekondigde onderzoek moet uitzoeken hoe het ook in deze coronacrisis op een veilige en verantwoorde manier kan plaatsvinden. "Je kunt wel naar de slijterij en coffeeshop, maar sporten – waarvan bewezen is dat het belangrijk is voor de gezondheid – kan niet."

Depressie verminderen

Linda Ooms is onderzoeker aan het Mulier-instituut en zelf ook topsporter. Juist in deze tijd is sport belangrijk, niet alleen voor de fysieke en mentale gezondheid, maar ook voor de weerbaarheid. Ooms: "Het kan ervoor zorgen dat je je niet depressief gaat voelen of je minder angstig of gestrest voelt." Volgens Ooms werkt het preventief, maar het vermindert ook de klachten als je al depressief bent.

Tijd van goede voornemens

Volgens Harry Niemeijer had dit onderzoek, na bijna twee jaar pandemie, veel eerder moeten gebeuren. Niemeijer is eigenaar van een zogenaamde CrossFit-box en denkt dat het juist nu belangrijk is om de sportfaciliteiten open te houden. "In deze periode met goede voornemens haal je veel mensen binnen", zegt de sportondernemer.

"Van deze periode moeten wij het hebben." Niemeijer moet al twee jaar putten uit het oude ledenbestand, terwijl juist in januari veel nieuwe aanloop op gang komt en sportabonnementen worden afgesloten.

'Dan kun je alles wel essentieel verklaren'

Koos Achterhof vindt dat je wel kritisch moeten kijken naar de sportscholen in een lockdown. "Anders kun je alles wel tot essentieel sector verklaren. Dan heeft zo’n lockdown totaal geen zin meer", zegt hij.

Achterhof vindt dan ook dat er met twee maten gemeten wordt. "En de boekhandel dan?", vraagt hij zich af. "Dat is cultuur, informatievoorziening en amusement. Dat mis ik allemaal." Ook werd bij hem in de buurt onlangs een bloemenzaak gesloten. "Dat leed wat daarachter schuilgaat is verschrikkelijk."

Spraakmakers Community

Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling van Stand.nl, mee- en napraten over onze uitzending en je vraag stellen aan een bekende Spraakmaker. Aanmelden kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie