Binnenland
AVROTROS

Subsidie elektrische auto: 'Vooral aantrekkelijk voor mensen met zonnepanelen en een eigen oprit'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Subsidie elektrische auto: 'Vooral aantrekkelijk voor mensen met zonnepanelen en een eigen oprit'

Sinds 1 juli kun je subsidie aanvragen voor de aanschaf van een elektrische auto. Dat kan voor zowel een nieuwe als tweedehands elektrische auto. Maar je moet er wel snel bij zijn, want de pot was na een dag al bijna half leeg. Dus hoe maak je aanspraak op die subsidie?

Iedere particulier die een nieuwe of gebruikte elektrische auto heeft gekocht na 4 juni 2020, kan sinds 1 juli subsidie aanvragen. De Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP) geldt ook als je via private lease een elektrische auto willen leasen.

Marco Eenennaam, expert elektrisch rijden ANWB in Stax&Toine: "Het is niet voor iedereen al betaalbaar om elektrisch te rijden, maar het is ook niet alleen voor rijken."

Hoe maak je aanspraak op de subsidie?

Eenennaam: "Om in aanmerking te komen voor de subsidie, moet je een elektrische auto gekocht hebben en dus een aantoonbaar koopcontract kunnen laten zien aan de overheid. Ook moet de auto op jouw naam staan."

Ook zitten er een aantal voorwaarden aan de subsidie. Zo mag de auto niet duurder zijn dan 45.000 euro, moet hij minimaal een actieradius van 120 kilometer hebben en echt volledig elektrisch zijn.

Voor het aanvragen van subsidie moet je een aantal stappen ondernemen. Dit doe je via de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Daar moet je je aanmelden en de benodigde bewijsdocumenten aanleveren voordat het geld op je rekening wordt gestort.

Geldt de subsidieregeling ook voor private lease?

Koop je een nieuwe elektrische auto? Dan krijg je 4000 euro subsidie. In het geval van een tweedehands elektrische auto kun je rekenen op 2000 euro. Wel moet je de gebruikte auto bij een dealer of garage kopen. De subsidieregeling geldt niet wanneer je de auto via een particulier koopt.

Eenennaam: "Ook moet je de elektrische auto minimaal drie jaar in bezit houden. Verkoop je hem eerder? Dan moet je een deel van de subsidie terugbetalen."

Je kunt ook gebruikmaken van de subsidieregeling wanneer je een private lease-auto neemt. Het bedrag van 4000 euro wordt dan uitgesmeerd over een periode van vier jaar. Je krijgt dan iedere maand ruim 83 euro op je rekening gestort.

Wordt elektrisch rijden nu voor iedereen haalbaar?

De subsidieregeling moet elektrisch rijden voor iedere particulier aantrekkelijk maken. Maar is dat wel haalbaar? Eenennaam: "Het is een heel klein deel van de automobilisten die een nieuwe auto koopt en tweedehands elektrische auto's zijn er nog niet zo veel, dus momenteel is dat nog maar een hele kleine doelgroep."

Een elektrische auto is vooral voor particulieren met zonnepanelen op hun dak en een eigen oprit voor hun huis aantrekkelijk. Dan kun je de aanschafprijs van de auto namelijk binnen een paar jaar terugverdienen.

Eenennaam verwacht wel dat de elektrische auto over vier á vijf jaar goedkoper is dan een benzineauto. De subsidieregeling is dan vooral op lange termijn aantrekkelijk. "Het is niet voor iedereen al betaalbaar om elektrisch te rijden, maar het is ook niet alleen voor rijken."

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie