Binnenland
AVROTROS

'Binnen 50 tot 100 jaar naar de ruimte is reëel': 5 vragen over commerciële ruimtereizen

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Binnen 50 tot 100 jaar naar de ruimte is reëel': 5 vragen over commerciële ruimtereizen

Dit jaar moet het gaan gebeuren: de eerste complete commerciële ruimtereis. SpaceX zal 4 toeristen, waaronder de zakenman en miljardair Jared Isaacman, naar de ruimte brengen voor een uniek uitstapje. Zitten er naast het betalen van een peperduur prijskaartje nog meer eisen aan het mogen bezoeken van de ruimte? 5 vragen over commerciële ruimtereizen worden beantwoord door Rob van den Berg, ruimtevaartdeskundige bij Sonnenborgh bij Stax&Toine.

Video niet beschikbaar

Wat hebt je, behalve een flinke zak geld, nodig om de ruimte in te mogen?

Je moet zowel geestelijk als lichamelijk gezond zijn, legt Van den Berg uit. "Daarnaast krijg je verschillende trainingen die je moet doorstaan. Je moet eigenlijk gewoon heel aardig zijn, want je zit lange tijd in een heel kleine ruimte met je medepassagiers."

Vorige maand ontplofte nog een raket van Space X. Is het wel veilig voor toeristen om naar de ruimte te gaan?

"Het risico is niet 0, iets wat zelf Elon Musk, de eigenaar van SpaceX zegt. Hij wil gewoon dat het veilig is, niet alleen voor de mensenlevens, maar ook voor zijn bedrijf SpaceX. Wanneer er een ongeluk gebeurt zullen niet veel mensen meer een kaartje durven kopen."

Als je dan eenmaal in de ruimte bent, wat kan je er doen?

"Natuurlijk begin je met het genieten van het uitzicht", zegt Van den Berg. “Het is natuurlijk uniek dat je op 400 kilometer hoogte de aarde kan zien. Elke anderhalf uur doe je een rondje. Maar deze mensen gaan ook wetenschappelijk experimenten doen, zoals beroeps-astronauten. Het is nog niet duidelijk welke experimenten gedaan worden, maar voor alsnog is het genieten boven."

Wie betaalt, die bepaalt geldt ook in dit geval, want Isaacman mag zelf bepalen hoe lang de trip zal duren, vertelt Rob van den Berg. "Hij mag van Elon Musk bepalen hoe lang hij in de ruimte wil blijven en hoe hoog ze gaan vliegen. De verwachting is dat het rond de twee à drie dagen zal duren."

De zakenman en miljardair Jared Isaacman, die een plekje heeft bemachtigd zei: "Ik wens dat we over 50 of 100 jaar in een wereld leven waar het normaal is dat mensen in een raket springen en met hun kinderen in een ruimtepak rond stuiteren op de maan."

Is miljardair Isaacman realistisch?

"Het is zeker reëel", zegt Van den Berg. "Er gaan nu binnenkort alweer mensen naar de maan. Over 50 tot 100 jaar is het zeker realistisch. De vraag is alleen of we het kunnen betalen, want een reisje naar de maan is duurder dan een baan om de aarde."

Nu kost een ruimtereis nog miljoenen, wanneer zouden wij zelf kunnen instappen?

"De bedoeling van deze vlucht is om het ruimtereizen dichterbij het betaalbare te krijgen", zegt Van den Berg. "Je kan al wel een sprong in de ruimte maken: dat kost je geen miljoenen maar een paar honderdduizend euro. Het zal voorlopig nog wel een stuk duurder blijven dan een reis met het vliegtuig."

Binnen 50 tot 100 jaar naar de ruimte is reëel: 5 vragen over commerciële ruimtereizen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie