Binnenland
KRO-NCRV

Behandeling Michael P: 'Het was een grote bende'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Behandeling Michael P: 'Het was een grote bende'

"Dit had niet moeten gebeuren", zegt strafrechtadvocaat Jan-Jesse Lieftink over de behandeling van Michael P. De zaak Anne Faber laat zien dat het vooral met de overdracht van Michael P tussen de gevangenis en de kliniek fout ging. "Deze zaak heeft wel aan het licht gebracht dat het in Den Dolder grote bende was."

Modelpatiënt

Vanochtend werd om tien uur een onderzoeksrapport van De Onderzoeksraad voor Veiligheid bekendgemaakt. Daarin staat dat De Dienst Justitiële Inrichtingen en Forensisch Psychiatrische Afdeling (FPA) in Den Dolder grote fouten hebben gemaakt bij de behandeling van Michael P.

Er miste veel informatie in de overdracht vanuit Vught naar de FPA in Den Dolder, zegt de strafrechtadvocaat. "Uit het rapport blijkt dat er verhaaltjes vanuit de FPA naar Vught gingen waarin hij werd afgeschetst als een modelpatiënt, waardoor die verloven makkelijk werden toegekend. Terwijl hij in Vught voor meerdere incidenten had gezorgd met drugsgebruik en geweld." Zo is informatie over Michael P.’s geschiedenis als zedendelinquent niet bij de FPA in Den Dolder terechtgekomen. Hij had er zelf bezwaar tegen dat die informatie mee ging.

Één grote bende

Lieftink is van mening dat de FPA überhaupt niet geschikt was om Michael P. te behandelen. De gevangenis in Vught had volgens hem beter moeten nadenken over de overplaatsing. "Ik denk dat heel duidelijk is dat Michael P. niet naar die FPA had gemoeten. Deze zaak heeft wel aan het licht gebracht dat het daar een grote bende was."

Terug naar de gevangenis

Volgens Lieftink was de FPA ongeschikt vanwege het beveiligingsniveau en de behandelingen die ze aanbieden. In Den Dolder zouden ze helemaal geen zedenbehandelingen aanbieden en was de FPA een instelling met een laag beveiligingsniveau. Lieftink legt de verschillende niveaus uit: TBS-behandeling is achter hekken met tralies eromheen, een Forensisch Psychiatrische Kliniek (FPK) heeft hekken zonder tralies en een FPA is een afdeling zonder hek.

"De FPA was duidelijk niet nieuwsgierig naar het volledige plaatje van Michael P.", zegt Lieftink. Volgens de advocaat had de FPA moeten beginnen met : wat gaan we behandelen? Als hij zijn zedenproblematiek niet wil laten behandelen kan de de instelling zeggen: dat willen wij wél. Want zij moeten die risico’s in kaart willen brengen. "Als Michael P. dat niet wil is dat prima, maar dan gaat hij terug naar de gevangenis. Zo simpel is het. De gevangenis is en blijft voortdurend verantwoordelijk."

Strafrechtadvocaat Jan-Jesse Lieftink over rapport 'Forensische zorg en veiligheid - Lessen uit de c

Ster advertentie
Ster advertentie