Binnenland
BNNVARA

Julio Poch reageert op uitspraak hoger beroep: 'Het is een grote opluchting'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Julio Poch reageert op uitspraak hoger beroep: 'Het is een grote opluchting'

Na jarenlang onterecht vast te hebben gezeten vanwege oorlogsmisdaden is de Argentijnse oud-Transavia piloot Julio Poch ook in hoger beroep vrijgesproken. Voor hem voelt het als de ultieme bevrijding, reageert hij in De Nieuws BV: "Het is een grote opluchting, niet alleen voor mij, maar voor de hele familie."

Julio Poch zat vanaf 2009 acht jaar onterecht vast in een Argentijnse gevangenis vanwege vermeende betrokkenheid bij de dodenvluchten in Argentinië tijdens het militaire regime eind jaren 70. In 2017 sprak de Argentijnse rechter hem vrij maar het Openbaar Ministerie ging een dag later in hoger beroep. Gisteren werd na vijf en een half jaar eindelijk een uitspraak gedaan.

Er kan "onmogelijk aangetoond worden dat Poch enig verwijt valt te maken", zegt Geert-Jan Knoops in Jinek, waarbij hij de uitspraak van de hoogste Argentijnse rechter citeert. "Dus het gaat veel verder dan het gebrek aan bewijs. Het is een complete rehabilitatie."

Poch: 'Het is een grote opluchting'

Voor Poch voelt de vrijspraak nu als de ultieme bevrijding. "Het is goed nieuws", zegt hij tegen De Nieuws BV. "Het is een grote opluchting, niet alleen voor mij, maar voor de hele familie." Vijf en een halfjaar heeft hij op de uitspraak gewacht en al die tijd dacht hij dagelijks aan dit hete hangijzer, zegt hij.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Acht jaar vast in Argentijnse gevangenis

De tijd dat de oud-piloot vastzat in de Argentijnse gevangenis was zwaar voor de hele familie. Maar Poch zegt dat hij er ook veel van heeft geleerd: "Dat we moeten vechten voor gerechtigheid." In de gevangenis zat hij op een speciale afdeling tussen militairen en politiemannen die actief waren tijdens het regime. "Zij waren dapper en sterk, dat heb ik een beetje geprobeerd te krijgen ook", aldus Poch.

Tussen de andere gevangenen zaten meerdere onschuldigen vast, zegt Poch. "Ook mensen die veroordeeld maar onschuldig zijn", zegt hij. "Dat is nog erger."

Geen wrok tegen Transavia

In 2009 werd Poch in Spanje gearresteerd, vlak na zijn laatste vlucht waarna hij met pensioen zou gaan. In Argentinië vond destijds een onderzoek naar de dodenvluchten door het militaire regime uit de jaren '70 plaats. Collega's van Transavia waren ervan overtuigd dat Poch daar een rol in had gespeeld en er werd aangifte gedaan.

Poch koestert geen wrok meer naar zijn collega's van Transavia. "Het was voor hen ook een slechte ervaring", zegt de oud-piloot. "Alles wat daarna is gebeurd."

Formele excuses

Julio Poch heeft een schadevergoeding gekregen van de Nederlandse staat. En in een privésetting waar de advocaten van Poch bij waren, bood oud-minister Ferd Grapperhaus zijn excuses aan. Formele excuses zijn tot dusver uitgebleven. Poch vindt dat ook niet zo belangrijk, zegt hij: "Ik wil verder met mijn leven. We hebben steun van onze vrienden en van collega's. We zijn blij met het resultaat en dat we verder kunnen in vrijheid."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie