Binnenland
NOS

Voor het eerst sinds 2009 minder bijstandskinderen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Voor het eerst sinds 2009 minder bijstandskinderen

Het aantal kinderen in bijstandsgezinnen is voor het eerst sinds 2009 gedaald. In 2017 nam het aantal met bijna 3000 af naar 228.000. Dat is 7 procent van alle minderjarige kinderen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Minder kinderen groeien op in de bijstand

Tussen 2009 en 2016 was het aantal bijstandskinderen nog met ruim 45.000 toegenomen. "Zestig procent van die kinderen heeft een niet-westerse migratieachtergrond. Die groep is afgenomen, maar we zien wel nog steeds dat het aantal kinderen dat afkomstig is uit een Syrisch gezin en in de bijstand opgroeit toeneemt", zegt Tanja Traag van het Centraal Bureau voor de Statistiek in het NOS Radio 1 Journaal. Dertig procent van de kinderen in de bijstand is van Nederlandse komaf.

Vrouw als kostwinner

Acht van de tien Nederlandse bijstandsgezinnen hadden in 2016 een vrouw als belangrijkste kostwinner. Dat aandeel was bij bijstandsgezinnen met een Surinaamse of Antilliaanse achtergrond nog iets hoger. Bij andere niet-westerse gezinnen met een bijstandsuitkering was de man relatief vaak kostwinner, met bijna 40 procent.

Bijna 60 procent van de bijstandsgezinnen zei moeilijk rond te komen van hun inkomen. Ze moesten bijvoorbeeld beknibbelen op kleding, meubels en vakantie. Bijstandsgezinnen hadden in 2016 gemiddeld ruim 22.000 euro te besteden. Dat is minder dan de helft van het gemiddelde inkomen van andere gezinnen met kinderen.

Ster advertentie
Ster advertentie