Binnenland
NOS

Burgemeester na vrachtwagendrama: 'We gaan met elkaar verder en steunen elkaar'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Burgemeester na vrachtwagendrama: 'We gaan met elkaar verder en steunen elkaar'

In Nieuw-Beijerland reed zaterdagavond een vrachtwagenchauffeur met zijn truck een dijk af en raakte een groep mensen die aan het barbecueën waren. Zes mensen kwamen om het leven, zeven gewonden liggen in het ziekenhuis. Gisteren werd een bijeenkomst gehouden voor betrokkenen. In het NOS Radio 1 Journaal sprak verslaggever Onno Beukers met waarnemend burgemeester Charlie Aptroot.

"We hadden bewoners uitgenodigd om bij elkaar te komen. Zo'n 100 tot 120 betrokkenen zijn geweest: mensen die bij de barbecue waren en familieleden. De stemming was heel triest. Ik heb heel veel tranen gezien. Het verdriet is heel groot, maar het is ook zo dat mensen elkaar steunen", aldus Aptroot. "Dit is een ramp, maar we gaan met elkaar verder en we gaan elkaar steunen."

Herdenkingsbijeenkomst

"Iedereen kent elkaar. Het is een klein buurtschap", zegt Aptroot. "We gaan kijken of we nog een herdenkingsbijeenkomst kunnen organiseren. Maandag gaan we daarover in gesprek met de gesprekpartners, die namens de betrokkenen met ons praten. Zij weten wat voor hun groep het belangrijkste is. De komende weken gaan we die activiteiten ondernemen."

"De gemeente kan letterlijk steun geven door een bijeenkomst te faciliteren en financieel mogelijk te maken, maar ik vind ook dat we er persoonlijk moeten zijn", aldus Aptroot. "Ik heb als burgemeester aangegeven dat ik in gesprek ga met de mensen die dat op prijs zouden stellen. Gemeente, dienstverleners, familieagenten, kerken, huisartsen: iedereen wil graag helpen."

Geen alcohol of drugs

Uit de eerste onderzoeken blijkt dat de 46-jarige Spaanse bestuurder van de vrachtwagen geen alcohol had gedronken of drugs heeft gebruikt. Van de bestuurder is ook bloed afgenomen, dat moet uitwijzen of hij inderdaad niets heeft gebruikt en of hij medicatie slikte die het rijgedrag kan beïnvloeden. De vrachtwagen is in beslag genomen voor onderzoek.

"Het Openbaar Ministerie en de politie hebben al zoveel mogelijk informatie gegeven", zegt Aptroot. "De ervaring is dat dit soort onderzoeken best even duurt. Er zijn heel veel rechercheurs op gezet. Ik ben heel blij dat politie en het Openbaar Ministerie daar zo'n prioriteit aan geven. Nu is het een kwestie van afwachten."

r1jn aptroot

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie