Binnenland

Huisartsen in Urk gaan zelf vaccins aanbieden vanwege lage vaccinatiegraad

NOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Huisartsen in Urk gaan zelf vaccins aanbieden vanwege lage vaccinatiegraad

Bij alle huisartsenpraktijken in Urk wordt het mogelijk om een coronavaccin te halen. Inwoners hoeven dan niet meer naar de priklocatie van de GGD in Emmeloord of een andere plaats. In Urk is op dit moment nog geen kwart van de bevolking gevaccineerd. Het dorp heeft daarmee de laagste vaccinatiegraad van Nederland. Bij NOS Met het Oog op Morgen vertelde huisarts en initiatiefnemer Kees de Visser over het plan.

Argwaan

"Het oplopen van de besmettingen gaat echt heel snel. Twee weken geleden hadden we het idee dat er nog niks aan de hand was, maar nu zien we het aantal zieken echt fors toenemen en het aantal ziekenhuisopnames stijgt. Voor heel veel bewoners van Urk is de aandacht niet meer zo gevestigd is op het coronavirus." vertelt De Visser.

Volgens hem spelen meerdere factoren een rol in Urk, één daarvan is de afstand tot de vaccinatie locatie. "Op dit moment moeten mensen naar Emmeloord afreizen om een vaccin te halen. Aan de andere kant merk ik dat er wat argwaan is jegens overheidsinstanties in Urk, en de GGD wordt toch gezien als overheidsinstantie. Daarnaast denk ik dat wij als huisartsen veel meer maatwerk kunnen leveren. We kunnen veel makkelijker met de patiënt in gesprek gaan."

Twijfelaars

De Visser ziet de laatste twee weken het aantal contacten over het coronavaccin toenemen. "We merken dat met name de twijfelaars met veel gerichte vragen komen over bijvoorbeeld de effectiviteit. Er is veel angst rondom de bijwerkingen, maar er zijn ook mensen die bepaalde complottheorieën erover geloven, maar met name de angst is een belangrijke reden. We hebben het idee dat het religieuze aspect bij een kleine minderheid speelt."

De Visser wil extra informatie geven en één op één mensen uitleggen wat het vaccin doet. "Maar tegelijkertijd willen we ook het risico van het hoge aantal besmettingen uitleggen. Mijn indruk is dat mensen zich wel willen laten overtuigen. Wij hopen heel erg onder de groep twijfelaars mensen te kunnen overtuigen."

Ster advertentie
Ster advertentie