Binnenland
MAX

Streektalen hot topic bij Statenverkiezingen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Streektalen hot topic bij Statenverkiezingen

Het behoud van streektalen is een terugkerend onderwerp bij de komende Provinciale Statenverkiezingen. Zo ook in Zuid-Holland waar kandidaat-Statenlid voor de ChristenUnie Nathan Kramer de regionale cultuur probeert te beschermen. Hij vertelde erover in Villa VdB.

"Streektalen zijn een levend cultureel erfgoed en als dat verdwijnt raak je ook een omgangsvorm kwijt. Een niet tastbaar iets, wat je niet zo makkelijk meer terug kan krijgen. De algemene trend is dat het minder gesproken wordt en dat de spreker steeds ouder wordt."

Ook zit er een stigma op mensen die nog in de streektaal spreken. "Het wordt gezien als onwenselijk als iemand dialect spreekt. Uit onderzoek blijkt dat iemand die in spreektaal spreekt elf procent minder verdiend dan iemand met dezelfde opleiding, diezelfde baan en dezelfde leeftijd die dat niet doet."

In de campagnes voor de Statenverkiezingen zijn de lijsttrekkers er vol van maar in de praktijk wordt er weinig gedaan om spreektalen te beschermen, vindt Kramer. "Concrete actie blijft uit. Plannen komen in een bureaula terecht en andere dingen gaan voor."

Quote

"Plannen komen in een bureaula terecht en andere dingen gaan voor."

Nathan Kramer, kandidaat Statenlid

Frankrijk heeft het wel goed gedaan met het Bretons; die taal was op sterven na dood maar is volgens Kramer op het nippertje gered. "Daar hebben ze scholen opgericht waarin kinderen vanaf de basisschoolleeftijd Bretons leren. Daardoor zijn heel veel jongeren het ook weer als spreektaal gaan gebruiken. In het Nederlandse lespakket moet je ook ruimte maken voor streektalen."

Zelfs spreekt Kramer ook nog de taal van zijn streek: het Urks. "Met mijn ouders bijna dagelijks aan de telefoon en ook thuis met familie en vrienden." Dat is niet te horen aan Kramer, want hij heeft logopedie gehad om ook ABN te kunnen spreken. "In de samenleving wordt toch nog gedacht ‘ach gut’ als je dialect spreekt."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie