Politiek
Zwart

Ruchama Bwefar: 'De Provinciale Staten hebben echt invloed op je dagelijks leven'

foto: Omroep ZWARTfoto: Omroep ZWART
  1. Nieuwschevron right
  2. Ruchama Bwefar: 'De Provinciale Staten hebben echt invloed op je dagelijks leven'

Aankomend jaar mogen we in maart weer naar de stembus voor de Provinciale Statenverziekingen. Per provincie kiezen we een aantal volksvertegenwoordigers, maar wat doen deze mensen eigenlijk? Waar bestaat hun werk uit? Waar houden ze zich mee bezig? Ruchama Bwefar is te gast bij 'De Nacht is ZWART' om wat meer duidelijkheid te creëren over het werk van een statenlid. Zij is als lid van GroenLinks volksvertegenwoordiger voor de Provinciale Staten van Noord-Holland.

Video niet beschikbaar

Representatie

Binnenkort mogen we weer stemmen voor de Provinciale Statenverkiezingen. Vaak voelt het als een ver-van-je bed-show, maar toch maken de Provinciale Staten meer regels die direct impact hebben op het dagelijks leven dan je denkt.

Bwefar: "Provinciale Staten zijn verantwoordelijk voor hoe de provincie wordt ingericht, zoals waar landbouwgronden, woningen en natuurgebieden komen, maar ook waar de wegen, OV-verbindingen en fietspaden komen." Ondanks dat de Provinciale Staten dus veel impact hebben, weten we maar weinig van de mensen die de regels maken. "De Provinciale Staten zijn van alle soorten politiek het meest onzichtbaar. Dat is jammer, want ik wil dat mensen echt doorhebben dat de Provinciale Staten van belang zijn op je dagelijks leven."


Video niet beschikbaar

Representatie

Wanneer men aan politiek en volksvertegenwoordigers denkt, denken een hoop mensen al snel aan oude, witte mannen die de regels maken. Toch merkte Bwefar dat er in de Provinciale Staten veel jonge volksvertegenwoordigers bij zijn gekomen: "Ik denk dat het heel belangrijk is dat mensen zich herkennen in een volksvertegenwoordiger, want als er iemand in de politiek zit die eruit ziet zoals jij, dan weet je dat jij daar ook kunt komen."


Video niet beschikbaar

Herkenning

Als volksvertegenwoordiger doe je precies dat: het volk vertegenwoordigen. Bwefar voelt zich geroepen om haar rol in de politiek te vervullen, ook omdat zij weet hoe een groot deel van de bevolking zich voelt of heeft gevoeld. "Ik ben bicultureel, heb een chronische darmziekte, heb in de bijstand gezeten en meerde bijbaantjes gehad, dus ik weet hoe het is om met beide voeten in de klei te staan." Ze hoopt hierdoor de mensen die ze vertegenwoordigt beter te begrijpen en met haar werk als lid van de Provinciale Staten het voor hen makkelijker maken.


Luister terug: Ruchama Bwefar in De Nacht is Zwart

De Nacht is ZWART

Ben je wakker? Elke zaterdag- op zondagnacht tussen 03.00 en 06.00 uur neemt De Nacht is ZWART echt de tijd om de diepte in te gaan op NPO Radio 1. Maatschappelijke, politieke en duurzame problemen worden in het duister belicht.

Ster advertentie
Ster advertentie