Binnenland
KRO-NCRV

Sander Schimmelpenninck: parttime werken is een luxe, geen grondrecht

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Sander Schimmelpenninck: parttime werken is een luxe, geen grondrecht

Er werken meer mensen dan ooit in Nederland, maar bijna de helft werkt parttime. "Parttime werken is een luxe, geen grondrecht en is niet meer vol te houden in deze tijd". Dat zegt columnist en ondernemer Sander Schimmelpenninck bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Nieuwe economische realiteit

In tijden van personeelskrapte en stijgende prijzen verandert de economie dusdanig dat minder mensen in deeltijd kunnen werken, denkt Schimmelpenninck. "In Nederland waren de prijzen relatief laag en konden gezinnen van bankdirecteuren en stratenmakers rondkomen van het salaris van de man."

Quote

We zullen harder moeten werken

Die tijd is voorbij en we kunnen als land onze overheidsfinanciën niet op peil houden als we zo veel parttime blijven werken. "We zullen harder moeten werken", aldus Schimmelpenninck. Parttime werken wordt volgens hem vaak als een cultureel, Nederlands verschijnsel gezien en het zal niet gemakkelijk zijn mensen deze luxe te ontnemen. "Maar de economische realiteit zal zijn werk doen."

Collectieve- en sociale voorzieningen

Dat je óók fulltime werkt om de sociale welvaartsstaat en de collectieve voorzieningen te betalen, daar staat beller Hettie Koppenaal niet zo bij stil. Ze is na jaren fulltime werken in de publieke gezondheidszorg teruggegaan naar drie dagen per week. En ondanks dat ze minder salaris heeft, bevalt haar dat prima. "Het is even afkicken en ik heb minder geld, maar het is een luxe die ik me kan permitteren."

'Egoïstische samenleving'

Volgens Schimmelpenninck zijn Nederlanders zich niet genoeg bewust van het collectieve doel van werk. "Je werkt óók om mensen die niet kunnen werken – jongeren, ouderen, gehandicapten – te onderhouden." Volgens hem zijn we verworden tot een "egoïstische samenleving" en wordt het collectief ondergewaardeerd in Nederland.

'Mensen willen meer werken'

Ook Marjolein ten Hoonte, directeur Arbeidsmarkt bij Randstad, erkent het maatschappelijk belang van werk voor de sociale zekerheid én de toekomst van "onze kinderen".

Toch merkt ze ook op dat veel werknemers als het gevraagd wordt, best meer uren willen werken. "Dat is een leuke ruimte om met elkaar het gesprek aan te gaan", zegt ze. Volgens haar kunnen werkgevers in overleg kijken hoe ze het aantrekkelijk kunnen maken voor de werknemer om die urenwens op te rekken.

Ook moet het fiscaal lonen om meer te werken. "Het zinnetje: werk moet lonen, dat speelt ook mee." En we zouden jongeren volgens haar meer moeten meegeven dat het belangrijk is financieel onafhankelijk te zijn.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie