Binnenland
NOS

Is het nog wel nodig om tot de dood vast te zitten?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Is het nog wel nodig om tot de dood vast te zitten?

Voor strafrechtadvocaat Wim Anker is het duidelijk: de manier waarop een levenslange gevangenisstraf wordt uitgevoerd in Nederland is niet de juiste. De oplossing is volgens hem heel simpel.

De advocaat-generaal van de Hoge Raad stelde deze week dat de levenslange gevangenisstraf niet in strijd is met de Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, als er een mogelijkheid is om de straf na een tijdje opnieuw te laten beoordelen.

Wat toetsen?

"De advocaat-generaal zegt dat de regelgeving van de staatssecretaris voldoende is. Ik ben van mening dat dit absoluut niet het geval is", zegt Anker in NOS Met het Oog op Morgen.

Is het wel nodig om tot de dood vast te zitten?

"De regelgeving van de staatssecretaris houdt in dat er na 25 jaar celstraf een adviescollege met een toetsing komt. In die jaren zit de betrokkenen gewoon in zijn cel en komt niet buiten. Ik vraag me af wat er dan te toetsen valt."

'Inhumaan'

"Ik vind dat inhumaan en totaal niet 'Hoge Raad-proof' Het is eigenlijk een cosmetische regeling want die eerste toetsing na 25 jaar zal niet zoveel opleveren. En na die toetsing is het een bewindspersoon die beslist over gratie, een politieke passant dus. Terwijl het zo simpel is: dit moet je een rechter laten doen, niet de politiek."

Anker meent dat er tijdens de 25 jaar celstraf al wat moet gebeuren met de veroordeelden: “Die moet je alvast laten ruiken aan de samenleving. Dan moet je controleren hoe hij het doet via allerlei vormen van verlof."

"We hebben nu al jarenlang die levenslang-discussie. Meneer Dijkhoff, waarom doet u het nou niet in een keer goed? Een toetsing na 25 jaar door een onafhankelijke rechter, zo simpel is het. Dat hebben we op Aruba en Curaçao ook al."

Ster advertentie
Ster advertentie