Binnenland
NOS

Deze Dag Toen: Laatste maanmissie gelanceerd

foto: NASAfoto: NASA
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze Dag Toen: Laatste maanmissie gelanceerd

Iedere dag bericht het NOS Radio 1 Journaal over het nieuws, maar op sommige dagen zijn er nieuwsberichten die de geschiedenisboeken in gaan. Vandaag, op 7 december 1972, wordt de laatste Apollo-missie naar de maan gelanceerd.

De mens zette zijn eerste stappen op de maan in 1969. Drie jaar later gingen er voor het laatst astronauten heen. Met de Apollo 17.

“I was strolling on moon one day! In the mery, mery month of May…” Astronauten Eugene Cernan en Harrison Schmitt hadden het duidelijk naar hun zin op de maan. De rond hupsende, zingende astronauten leverden de meest bekeken beelden van de Apollo-missies (1969-1972) op.

Apollo 17 was de eerste vlucht waarbij ook een wetenschapper meeging. „Wij piloten vonden onszelf slim genoeg om te worden omgeschoold tot geologen. Maar Schmitt vond onder andere direct bewijs dat er lava was geweest op de maan”, zou Cernan daar later over zeggen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De bemanningsleden zijn niet alleen beroemd vanwege hun spontane gezang, maar ook omdat ze de laatste woorden ooit op de maan uitspraken. Althans, Cernan dan. “Nu we de maan verlaten, gaan we zoals we gekomen zijn en - als God het wil - zoals we zullen terugkeren: met vrede en hoop voor de hele mensheid”, zei hij destijds.

En die iconische foto waarop de volledige omtrek van de aarde te zien is, hebben we ook te danken aan de bemannigsleden.

Een inkijkje in hun reis én hun verblijf krijg je anno 2018 niet alleen via Youtube, maar ook via deze website die Nasa aan de Apollo-17 heeft gewijd.

Ster advertentie
Ster advertentie